sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Sweet chili kastike

 

'Penis' chilien värisuora parin vuoden takaa. Tänä vuonna ei ollutkaan kuin punaista kasvamassa.



Meillä on lähes tulkoot aina jääkaapissa sweet chili kastiketta. Sitä on näpppärä käyttää maustamiseen ruuanlaitossa. Patoihin, wokkeihin, maustamaan kastikkeita ja tietysti dippailuun. 

Beibe, joka ei käytä ketsuppia ruuissaan, tykkää laittaa sen sijasta sweet chili soossia. Minähän holvaan ketsuppia makaroni- ja pastaruokiin kuin pahainen kakara! Mutta silloin kun syön nuudeleita, sweet chili kastike on parempi vaihtoehto kuin ketsuppi.


Tämäkin kuva parin vuoden takaa. Tänä vuonna ei tullut satoa kuin ehkä puolet tästä. Ihan tarpeeksi kuitenkin.



Tänä syksynä havahduin taas kerran siihen asiaan, että tätähän voi tehdä itsekkin! Olen jo joskus vuosia, vuosia sitten lukenut jostain ruoka-asioita koskevasta kirjasta, että tätä kannattaa tehdä itse, mutta aina unohdan.

No, sitten luin kanssabloggaaja Hannan instapäivityksestä, että hän oli keitellyt sweet chili kastikketta syksyn sadosta ja koko asia tuli taas mieleen. Kaikki pitäisi aina kirjoittaa ylös, että muistaa sitten myöhemmin!

Hannan kanssa viestiteltiin, kun kyselin häneltä reseptiä. Teki kuulemma netistä löytyneitä ohjeita yhdistelemällä ja fiilistellen. Niinpä minäkin sitten netin syövereitä selaamaan. Löysinkin hyvän perusohjeen Ruokasurffausta -blogista . Sen verran muutin ohjetta, että laitoin kastikkeeseen hieman enemmän chiliä, mitä ohjeessa oli. Käytin myös omia 'Aleksanda' valkosipuleita, joissa yksi kynsi on varmasti tuollaisen yksikyntisen valkosipulin kokoinen. Etikkana käytin ihan tavallista väkiviinaetikkaa.


Näyttää ihan siltä miltä pitääkin. Myös itse tehtynä!



Olin kyllä katsonut kotona olleesta pullosta, että mitä se on niin sanotusti syönyt. Eihän siinä oikeasti ole muuta kuin vettä, etikkaa, sokeria, suolaa ja chiliä. Sekä happamuuden säätöaineita ja säilöntäainetta. Thats simple, eikä tosiaan mitään rakettitiedettä. Kotitekoiseen en tietenkään käyttänyt mitään lisäaineita.

Löysin myös monia ohjeita, joissa oli käytetty sipulia, paprikaa ja tomaattiakin, sekä inkivääriä. Koska meillä digataan juurikin tuosta kaupan perussoossista, ajattelin tekeväni ihan sitten vain sellaista. Ja voin kertoa, että toimi! Tein pariinkin eri otteeseen viimeisistä chileistä kastiketta. Ensin kaksinkertaisen satsin ja toisella kertaa kolminkertaisen annoksen. Nämähän eivät kestä kuin ehkä nippa nappa jouluun, jos sinnekkään. Mutta voisihan tätä ehkä tehdä osto chileistäkin. 


Sokeriahan kastikkeeseen tulee paljon. Eihän se muuten olisikaan makeaa chilikastiketta. Toisella kertaa korvasin puolet sokerista hunajalla. Olen kuullut, että koko määränkin voisi hunajalla korvata. Mutta meidän tämän vuotinen hunaja on niin kuivaa helteisestä kesästä johtuen, että se on jo kiteytynyt lohkeavaksi. Joten ajattelin sen sakeuttavan liikaa kastiketta. Pakkasin soosin pulloihin, niin olisi voinut käydä niin, ettei sitä olisi saanut niistä ulos. Mehän emme käsittele hunajaamme edes sen vertaa, että vaivaisimme sen. Haluamme, että se on mahdollisimman vähän käsiteltyä. Omaan käyttöön tulevan hunajan kyllä pakastamme. Näin se pysyy kiteytymättömänä käyttöön asti. Makuasioita nämäkin!


Minä käytin 'Jalaneno' chilejä omaan kastikkeeseeni. Taisi joukkoon livahtaa muutama 'Penis' chilikin. Molemmat ovat kuitenkin sellaisia miedohkoja chilejä, eikä kastikkeesta tullut ollenkaan liian vahvaa.





SWEET CHILI KASTIKE n. 6 dl


  • 4-6 chiliä, lajike vapaa valintainen oman maun mukaan
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl etikkaa (tavallista, punaviini, omenaviini tai mitä sattuu olemaan)
  • 2 dl sokeria
  • 4 dl vettä
  • 1 rkl karkeaa suolaa
suurustamiseen:
  • 2 rkl maizenaa
  • 0,5 dl vettä

Poista chileistä kanta ja siemenet. Pilko ne pienemmiksi.
Kuori ja pilko valkosipulinkynnet. 
Laita chilit, valkosipuli, etikka, sokeri, vesi ja suola tehosekoittimeen ja sekoita niitä, kunnes chilit ja valkosipulit ovat hienontuneet ihan pieniksi. Voit tehdä tämän kulhossa ja sauvasekoittimellakin.

Kaada seos kattilaan ja keitä hiljalleen 5-10 minuuttia. 
Valmista vedestä ja maizenasta suurus ja lisään se nauhana seokseen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua vielä pari minuuttia.

Annostele sweet chili kastike kuumana puhtaisiin lasipulloihin tai purkkeihin. Säilytä viileässä ja käytä kaikenlaiseen maustamiseen tai dippailuun. 

Itse tehty chilisoosi maustaa ihanasti nachovuuan!


6 kommenttia:

  1. Hyvinä chilivuosina tätä on tullut tehtyä. Tuo hunajavinkki on hyvä. kiitos.

    VastaaPoista
  2. Me olemme ostaneet vain kaupasta mutta kiitos tämä pitää muistaa että itsekin voi tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä monia juttuja mitä voi tehdä itsekkin. Ei vaan tule ajatelleeksi!

      Poista
  3. Oikein kiva saada ohje, voi sitten tehä omaan makuun tulisuuden :)ja makeuden...Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin myös, että jos tekisi ihan pelkistä suippopaprikoista. Voisi tulla hyvää!

      Poista