lauantai 4. huhtikuuta 2015

Rosmariinin avunpyyntö!

Ostin torstaina ruukkurosmariinin. Kassalla minun jo kävi sääliksi yrttiraukkaa. Olen nimittäin päästänyt päiviltä toistakymmentä tämän yrtin sukulaista.

Auttakaa, minua, rosmariini raukkaa!
Mikä siinä on, ettei rosmariinit pysy hengissä minun läheisyydessäni? Tietoa niiden kasvatuksesta olen hakenut netistä, tietysti, ja puutarhakirjoista ja -lehdistä.

Selkeät kasvatusohjeet tulivat yrtin mukana!Olen ymmärtänyt, että rosmariini tarvitsee paljon lämpöä ja aurinkoa ja vähän vettä. Olenko väärässä vai oikeassa? Kuka tietää, sen minulle kertokoon!

Niin kaunis...Loppukesästä ostin terhakan rosmariinipuskan ja se sinnittelikin hengissä. Loppukesästä minusta huokui niin paljon itseluottamusta, että uhosin jopa talvettavani yrtin. Kunnes unohdin sen rappusille ja pakkanen tuli...
... ja hyvän tuoksuinen!Pitäisikö sitä lannoittaa? Jos pitää, kuinka paljon? Millaisessa mullassa sen pitäisi kasvaa? Olen ymmärtänyt, että se tykkäisi niukkaravinteisesta kasvualustasta.


Istutin sen välimerellisimpään ruukkuun mitä löysin!
Minä istutin sen hieman isompaan ruukkuun ja taimimultaan. Kun en sieltä kaupasta yrttiä ostaessani, tajunnut ostaa, sitä oikein yrteille tarkoitettua multaa. No, ei aina voi onnistua!
Sijoitin tuhoon tuomitun reppanan eteisen ikkunalle. Se on ainakin etelään päin ja meidän töllin aurinkoisin ikkuna.

Näenkö kesää...

Haaveissani jo nään, kuinka joskus saan kasvatettua niin ison rosmariinipuskan, että saan tehtyä sen vankoista oksista varrastikkuja grillattaville herkuilleni. Niin kuin Jamie Oliver aina tekee!

Taidan olla pulassa myös näiden kanssa!
Tomaatin taimet yläkerran ikkunalla, kasvivalon allaTomaatin taimia tuli laitettua taas "muutama". Mutta nämä pääsevät onneksi ystäväni jättikasvihuoneeseen viettämään kesää. Paprikoita ja chilejä en laittanutkaan tänä vuonna, ostan muutaman taimen valmiina.
Ja lisää keittiön ikkunalla.
Tomaattien tulevaisuus ei näytä niin synkältä kuin rosmariinin. Olen jopa saanut joskus satoa niistä. Hyvät ystävät, jos Teillä on hyviä vinkkejä siihen, miten rosmariiniraukka saa pitää henkensä ja kenties jopa kasvaa entisestään, otan niitä kernaasti vastaan!Tiia K, hauska saada Sinut mukaan!

4 kommenttia:

 1. Ei ole vinkkiä. Tapoin juuri kevään viime metreillä omani. Kuivui kasvarissa talvetuksessa, mutta jospa se vielä vihertyisi, kun saa vettä. Sullahan on vielä ihan maltilliset kylvöt..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, jaa! Ei siis hyvältä näytä rosmariinin tulevaisuus!
   Kylvökset näyttää vielä pieniltä, kun en ole koulinut tomskuja. Toivottavasti saan ne kaverin kasvariin, viimeistään koulimisen jälkeen jatkamaan kasvuaan. Ja sittenhän on vielä laittamatta maissit, pavut, kurkut, kurpitsat ym. ym. Ja olihan minulla vielä juuriselleriä ja morsinkoa eteisen ikkunalla. Ihan unohdin!

   Poista
 2. Minä olen myös saanut rosmariinin hengiltä moneen kertaan. Meillä on sisällä sille liian kuivaa ja ulkona liian kylmää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa! Meitä rosmariinin "tappajia" näyttäisi olevan siis enemmistö! ;) Onkohan sitä ylipäänsä mahdollista saada pysymään elossa?
   Meillä kotona on puulämmitys ja meillä on aikas kostea sisäilma. Mutta myöskin lämpötilavaihteluita. No, perhoskämmekät tykkäävät ainakin, taas on monta kukassa!

   Poista