maanantai 24. joulukuuta 2018

Sielunlintu ja Joulurauha metsän eläimille




Olen nykyään intohimoinen pikkulintujen talviruokkija. Ja varsinkin jouluksi, linnuille täytyy olla hyvät eväät katettuna.



Mutta ei pikkulinnuille ruuan laittaminen tarjolle mikään "uusi juttu" ole, vaan se on ikivanha suomalaisessa ja karjalaisessa muinaisuskossa syntynyt tapa. Lintuja pidettiin tärkeinä olentoina elämän kannalta. Uskomus oli, että lintu toi sielun syntymän hetkellä ja vei sen kuoleman hetkellä. Sielunlintu.



Uskottiin myös, että ihmisen oli hyvä pitää nukkuessaan lähellään puusta veistettyä sielunlintua. Sielunlintu piti huolen, ettei sielu lähtisi vaeltelemaan omille teilleen unen aikana.



Sielunlintuja on käytetty Karjalassa vielä 1900 -luvun puolella. Kun ihminen kuoli, hänen sielunlintunsa laitettiin hautaristin yläpuolelle. Sielunlintuisia hautaristejä voi olla vielä joillakin ortodoksisilla hautausmailla.



Pikkulintujen ruokkiminen jouluna oli tärkeä jouluperinne muinaissuomalaisille. He uskoivat, että heidän kuolleet läheisensä tulivat juhlimaan joulua heidän kanssaan sielunlintujen muodossa.



Ihana tarina suomalaisesta historiasta ja perinteestä! Jotenkin tuli sellainen olo, että täytyisi saada tuollainen puusta veistetty sielunlintu itsellekkin.


Ja kertoohan rakastettu joululaulu "Varpunen jouluaamuna" veljestä, joka tuli taivahasta varpusen muodossa.



Jouluaattona julistetaan joulurauha ihmisille kello 12 Suomen Turusta. Sen voi kuunnella radiosta ja se onkin monen perheen jouluperinne.

Huomenna, jos Jumala suo,
on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla;
ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään,
sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.
Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.


Myös metsän eläimille on oma joulurauhan julistus. Yleensä joulurauha julistetaan riistanhoitoyhdistysten järjestämien erätulitapahtumien yhteydessä hyvissä ajoin ennen joulua. Yleinen käsitys ihmisillä metsäneläinten joulurauhan kestosta onkin, että se kestää julistamishetkestä aina loppiaiseen asti.

Vanha perinne niin Suomessa kuin Ruotsissakin on ollut, että jouluaattona ja ensimmäisenä joulupäivänä ei metsästettäisi.



Jouluaatonaattona on ollut kuitenkin perinteistä, että emännät ovat patistaneen isäntäväen jänisjahtiin, jotta nämä olisivat pois jaloista jouluvalmisteluiden tieltä.
Tapaninpäivänä on perinteen mukaan kokoonnuttu ystävien kanssa porukalla tapaninjahtiin.

Nykyään onkin ollut suotavaa, että riistanhoitopiirit ilmoittavat selkeästi omassa joulurauhanjulistuksessaan, kuinka kauan se heidän alueellaan kestää.

"Joulu on suuri rauhan juhla,
jolloin ihmisten keskuudessa vallitsee hyvä tahto,
niin julistetaan tältä paikalta täten,
yli metsäisen seudun
itse kullekkin riistaeläimelle
höyheneen tai karvaan katsomatta,
rikkomaton joulurauha niin,
ettei yksikaan metsämies
pyyntiaikeissa sitä järkytä
jouluaaton aamusta
joulupäivän loppuun."

Tätä jokainen eränkävijä noudattakoon.



Leppämäki on jo julistanut oman joulurauhansa ja viettää sitä Tapaninpäivän iltaan. Sitten alkaa taas arki ja työt.




Ihanaa, levollista ja rakkauden täyteistä joulua Teille kaikkille!

16 kommenttia:

  1. Vanhoissa perinteissä ja uskomuksissa on aina jokin viisaudenjyvä. Hyvää ja tunnelmallista joulua sinulle. ❤️🎄
    -Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ja ihania tarinoita!

      Ihanaa joulua sinullekkin! 💗

      Poista
  2. Levollista ja mukavaa joulua Leppämäen kaikille asujaimille, niin ihmisille kuin eläimille! Tämä oli (taas) hieno postaus. Minäkin olen viime aikoina lueskellut noita vanhoja uskomuksia ja tarinoita. Vanhaa viisautta! Hyvää uutta vuotta myös - toivottavasti postauksesi jatkuvat edelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos toivotuksista, Airi!

      Kiinnostavia tarinoita kerrassaan, vaikka nykyään on uskomukset aivan toisenlaisia. Mutta tarinat kertovat myös meidän historiaamme, joten ne ovat tärkeitä!

      Hyvää loppuvuotta sinulle ja voit uskoa, että postauksia tulee myös ensi vuonna!

      Poista
  3. Hyvä postaus! Rauhallista joulua!

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. Mukavaa Tapania teille ja rattoisia välipäiviä!

      Poista
  5. Hienoa Joulua sinne metsien keskelle ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää Tapania sinulle sinne kaupungin sykkeeseen!

      Poista
  6. Linnut ovat tärkeitä aina ja varsinkin talviruokinta! Sellaista tautia tai kiirettä ei koskaan, ettei linnuille ruuat aamulla tule! Ehkä niistä on joku mun sielunlintu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnut ovat ihania ja niiden touhuja lintulaudalla on mahtaavaa seurata. Talven mittaan niistä tulee jotenkin tuttuja ja niihin kiintyy. Kyllähän pikkulintuja kesälläkin pyörii tontilla huru mykke, mutta ei niitä samalla tavalla nää, kuin talvella ruokintapisteillä.

      Poista
  7. Kohta on mennyt 30 kg pähkinöitä ja 7 kg auringonkukansiemeniä parempiin nokkiin. Kalliiksi tulevat nämä paikalliset tirpat :-D Mutta palkitsevat sitten kesällä, kun syövät kirvoja ja muita haittaöttiäisiä puutarhasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo-o, aikas kermapyrstöjä ovat nämä Kuhmiksenkin tirpat. Kun ovat päässeet noihin ite tehtyjen talikakkusten makuun, ei kaupan valmiit tahdo kelvata. Mutta kyllähän ihmisellä rahareikiä pitää olla ympäri vuotisesti! =D

      Poista
  8. Oikein hyvää joulun jatkoa sinne Leppämäkeen! Lintujen ruokinta on juurikin sopiva rahareikä, joka tuottaa iloa niin paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin teille Kivipeltoon! <3

      Nii-i, talvella lintujen talviruokinta ja muulloin puutarha! ='D

      Poista