maanantai 10. joulukuuta 2018

Kuusenhakoja kanalaa raikastamaan ja kanoille hieman joulutunnelmaa!



Nämä vaihtelevat lämpötilat ja kosteus saavat meidän pikkukanalan ilman haisemaan tosi raskaasti ammoniakille. Ilmanvaihtoakin voisi olla enemmän ja olenkin suunnitellut sellaista kylpyhuoneen räppänään laitettavaa propellia kanalaan. Mutta se on todellakin ollut vain suunnitelman asteella.

Joten, olemme puhdistaneet kanalaa vanhoista pehkuista säännöllisesti ja tehneet kuusen havuista hakoja purun sekaan.


Ennen vanhaan tälläisiä kuusenhakoja käytettiin navetoissa ja karjasuojissa kuivikkeena olkipelun kanssa. Joskus ihan pelkiltään, varsinkin niin sanotuissa läävänavetoissa.


Olen nähnyt joskus jossain messuilla sellaisen hakotukin ja hakoraudan, joilla hakoja on hakattu. On se ollut aikas hommaa!


Me ollaan ihan kirveellä näitä kuusenhakoja silputtu. Ja ei me niitä kerralla kovin paljon olla tehty. Sellainen sylys kanalaan heitettäväksi.

"Hmm... mitä nää on?"

Kanat ei näitä juurikaan noki, mutta ei kuusenhaoista haittaakaan syötynä ole. Päinvastoin, olen kuullut, että ennen vanhaan kuusenhavuja syötettiin elukoille ihan varta vasten. Kuusella on sisäloisia häätävä vaikutus ja jotenkin se desinfioi raikastaen tuota pehkuakin.

Hevosethan meillä kalusi kaikki kuuset tarhoistaan ja henkiin jäivät. Olen minä lampaille ja lehmällekkin aina välillä havuja antanut kaluttavaksi ihan muuten vaan ajankuluksi. Ja hyvin on maittanut!


Nyt viikonloppuna siivosin taas kanalan likaisista pehkuista. Siellä oli hieman kosteuttakin, kun elämä siellä on ollut levotonta ja vesikuppi on jatkuvasti kaatuillut.
 Mutta nyt on taas rauhallista, kun kukkonuorikot on teurastettu ja ne eivät ole kanoja hätistelemässä ja Synkkä -kukon valtaa havittelemassa. Saatiin kanalaan laskeutumaan joulurauha!


Joulumieltä ja tunnelmaa luomaan, laitoin kanalan ikkunalle taas perinteisen, pattereilla toimivan pikku kynttelikön.





Minulle ainakin tuli hyvä ja iloinen mieli tästä puuhasta! Kotia en juurikaan ole jouluiseksi vielä laitellut ja en tiedä kuinka paljon siihen panostankaan. Mutta täytyyhän nyt kanoilla olla jouluista! Kynttelikköä ja havuntuoksua...


Sitähän nyt ei tiedä, mitä kanat tästä hömpötyksestä ajattelevat. Tuskin mitään muuta kuin, että häiritsin niiden päivärutiinia törkeästi kanalassa hääräten. Mutta luulisi niiden arvostavan ainakin puhdasta purua ja raikasta tuoksua.


Oikein mukavaa viikonalkua kaikille!

15 kommenttia:

  1. Nyt on kanoilla kodikasta, viihtyisää ja jouluista! Tuli jotenkin oikein "hyvä, lämmin ja hellä" mieli tästä postauksesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sait hyvää mieltä postauksestani! =)

      Poista
  2. Ihanaa, sielläkin on laitettu tipusille jouluista! Ja noissa uusissa puruissa ja havuissa on varmasti mukavaa kuopsutella!
    Mukavaa joulunodotusta kaikille teille siellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, et sinä ainut "höppänä" ole! Minunkin synkän kuoren alla sykkii joskus lämmin sydän ja ikuinen lapsi!

      Ihanaa joulunaikaa teillekkin!

      Poista
  3. Kyllä kelpaa kanalan väen elämästä ja joulun tulosta nautiksella! Ihana kuusen tuoksu ihan tulvahti nenään postausta lukiessa:) Oikein mukavaa alkanutta viikkoa ja leppoisaa joulun odottelua sinne teille kaikille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, kun tuo tuore kutteri ja hakatut havut tuoksuvatkin ihanilta! <3

      Poista
  4. Hienoa että tipulaan on saatu joulun tuntua. Kiitos sinulle .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne kanaset ihan tyytyväisiltä ovat vaikuttaneetkin! =)

      Poista
  5. Jotenkin niin koomisia nuo kanat, kun porukalla tuijottelevat joulukynttelikköä! =D

    Osaatko sanoa, sopiiko havut pupuille? Kuvittelis, että sopii, mutta onko sulla parempaa tietoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kaikkea uutta pitää ihmetellä kaulat pitkänä! ='D

      Mä oon tarjonnut meidän kaneille havuja, mutta ei ne oo niitä syönyt. Eihän noissa havuissa muuta vaaraa ole elukoille, mutta ole kuullut jostain, että niitä ei saa kauheasti kerralla antaa niiden sisältämän pihkan takia. Mutta eihän pikku oksa silloin tällöin pahaa tee!

      Poista
  6. Ihanan jouluinen tunnelma teillä kanalassa. Itse olen noita havuja myös nakellut kanalaan mutta tuo desifioimisvaikutus on minulta mennyt ihan korvien ohi. Huippua jos näin on :) Mukavaa alkanutta viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, en tiedä kuinka tehokas desinfiointi aine havut ovat, mutta ei pahastakaan ole! Lehmille havuja on ennen muinoin syötetty matolääkkeenä, että kai siinä jotain perää on.

      Kivaa viikkoa sinullekkin!

      Poista
  7. Aws, kodikasta kanalassa :)
    Iloa uuteen viikkoon <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se mukavaa laittaa vähän nättiä elukoillekkin!

      Samoin teille! <3

      Poista