lauantai 8. joulukuuta 2018

Oi, kuusipuut!


Mä niin rakastan meidän pihakuusta! <3

Jos lehtipuut koreilevat kesällä kuningattarien lailla, niin havut ovat kyllä talven kuninkaita. Niin upeasti ne komeilevat hento lumipeite oksillaan.

Kuusia monessa kerroksessa!

Meillä täällä itä-Pirkanmaalla satoi eilen kolmisen senttiä lunta ja oli pikkupakkasta. Tänään päivällä kiertelin meidän tonttia ja kuvailin kuusia. Keli oli todella suttuinen ja sateen tihkuinen. Mutta silti jotenkin todella tunnelmallinen!


Katselin maisemia meidän pihassa ja jotenkin katseeni osui jatkuvasti kuusipuihin. Ne erottuivat näkymästä synkän majesteetillisesti. Kaikki muut puut näyttivät jotenkin harmaalta massalta. Mutta kuuset... ne ihan kukoistivat!


Pihtakuusi, edessään pikkuruinen kääpiökuusi!

Ihan kuin ne olisivat tienneet, kuinka hyvin lumi pukee niitä!




Kuuset jättivät tummaan varjoonsa jopa männyt, jotka näyttivät harmailta ja harvoilta.




Kesällä kuusten vihreys hukkuu kaiken muun vehreyden keskelle. Mutta todellakin näin talvella, lumisessa maisemassa ne loistavat komeudellaan.


Kuvasin kaikkein pienimpiä ja matalampiakin kuusia meidän pihasta. Ei nekään komeudessaan isompien varjoon jääneet!

Pöytäkuusi, takanaan pallokuusi ja kuusiaidan alku!

Pari surukuusta

Sinikuusi

Sininen valkokaartiokuusi

Riippaserbiankuusi

Käärmekuusen lumiset oksat


Saimme joskus joitakin vuosia sitten ihan pieniä kuusentaimia, mitkä olivat jääneet metsäistutuksista yli. Istutimme ne peltosaran päätyyn. Paikkaan, missä ei juuri mikään kasva, paikan varjoisuuden takia.

Joulukuusimetsä!

Mutta nämä pikkutaimethan lähtivät kasvuun ja ovat leikkauksen ja pienen hoidon ansiosta kasvaneet jo ihan kivan kokoisiksi pikku kuusiksi. Saamme tänä jouluna itse kasvattamamme, pienen joulukuusen pirttiin! <3


En ole oikein meinannut saada joulufiilistä mieleeni tänä vuonna. Mutta nyt kun kuljeskelin tuolla ulkona raittiissa ilmassa kuusia ihaillen, aloin tuntemaan jonkin näköistä joulun tunnelmaa sisälläni.

Talven ensimmäinen lumilyhty! <3

Ehkä se tästä! Joulu tulee ja menee, sai sen tunnelmasta kiinni tai ei! Mutta joulupukki on ainakin nähty täällä Leppämäessä!


Tervetuloa uudet lukijat meidän matkaamme ja mukavaa joulunalusaikaa kaikille! <3

12 kommenttia:

  1. Onpa teillä ihania kuusilajikkeita. Olet oikeassa kuusi on näin parhaimmillaan . Kiitos sinulle näistä kuvista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan pikkuhiljaa hommattu noita kuusien ja muidenkin metsäpuiden erikoismuotoja. Kuuset, kuin muutkin puut ovat niin ihania!

      Poista
  2. Todella hienoja lajikkeita teillä. Mä olen haaveillut kulta- ja purppurakuusista, mutta sen verran ovat hinnakkaita, ettei ole tullut hankittua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hankitalistalla on meilläkin molemmat mainitsemasi kuuset. Tuon kultakuusen emopuuhan on aikanaan löydetty tuosta aikas läheltä Kuhmoisista. Jo ihan senkin takia se pitäisi saada. Mutta kuten sanoit, hintavia ovat ja sen vuoksi on vielä hankkimatta!

      Poista
  3. Puut nyt vain ovat niin upeita - ekan kuvan pihakuusi suorastaan sykähdyttävän mahtava. Onko teillä tiedossa, paljoko sillä on ikää? Ihana idea "keräillä" erilaisia kuusia ja muitakin puita, jos ja kun pihapiiriin mahtuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kyllä mitään hajua tuon pihakuusen iästä. Mutta se ei mikään kovin iso ollut, kun tänne muutettiin ja ollaan asuttu täällä 18 vuotta. Että voisi ajatella sen olevan joku 40-50 vuotta vanha. Se innostui kovasti kasvamaan, kun sen lähellä kasvanut iso pihlaja jouduttiin kaatamaan sen tultua lahoksi.

      Tämä puiden keräilyharrastus isolla tontilla tulee vain aikas hintavaksi! ='D

      Poista
  4. Ei ole ihme että juuri kuusesta on valikoitunut joulukuusi, majesteetillinen jo luontaisessa ympäristössään. Hauska tuo "joulukuusipelto" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä!

      On se hienoa hakea ihan omakasvatti tuolta pellolta!

      Poista
  5. Ihania on kuuset kyllä! Etenkin tuo ekan kuvan suuri kuusi, oih ja voih! ♥

    Meillä on samanmoinen iso kuusi tontin nurkalla ja siinä on ollut valot (sellaset lipputankovalot) parina talvena. Se on näyttänyt kyllä tosi hienolta, kun keskellä peltoja on saanut loistaa. Nyt oltiin ajateltu joulukuun alussa ne taas sytyttää, mutta kuinka ollakaan, muuntaja posahti... =( Enkä ole etsinnöistä huolimatta uutta löytänyt. Pitää vielä parista paikasta kysellä, en millään viitsisi ostaa koko uutta settiä valoineen kaikkineen pelkän muuntajan takia. Argh, tää on tätä kertakäyttökulttuuria...

    Me ollaan muutaman kerran saatu omasta pihasta joulukuusi, kun harvennettiin pientä kuusirivistöä. Hyvä olikin kun harvennettiin, nyt on just sellanen sopiva, muuten olis ollut liian tiheässä. Nykyään joka vuosi kamppailen ton joulukuusi-asian kanssa, että hommataanko ollenkaan... tänä vuonna on kuusi jo kyllä sisällä, kun yhdessä tapahtumassa olin mukana ja sieltä jäi yksi söpö pieni kuusi, jonka sain sitten tuoda kotiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi meidän pihakuusi on kyllä <3! Se oli sellainen muutaman metrin mittainen, kun tänne muutettiin. Se vallan innostui kasvamaan, kun sitä varjostanut laho ja iso pihlaja kaadettiin.
      Beibe on himoinnut kanssa tuohon kuuseen sellaisia valoja. Mutta kun tarvitsisi nosturin, että ne saisi tuonne latvaan!

      Jännä, ettei noita muuntajia myydä erikseen. Kun kerran valosarjojakin saa ilman muuntajaa! Ärsyttävää!

      Me haettiin vuosia kuusemme Beiben porukoiden mettästä. Nyt perikunta on mettät myyny, joten täytyy turvautua omaan tuotantoon!

      Noi meidän pikkukuuset saivat jatkoaikaa elämäänsä, kun ne istutettiin meille. Ne olisivat jääneet istuttamatta muuten ylimääräisinä. Kun aina tietäisikin, jos joku metsänomistaja on istutuspuuhissa, häneltä voisi mahdollisesti ostaa ylijääneet. Noi muistaakseni maksoi 20 senttiä kappale.
      Joten, noiden kanssa olen ihan hyvillä mielillä ja "kehtaan" kaataa joulukuuseksi. Muuten kyllä oon aikas tarkkana tontilta poistettavien puiden kanssa.

      Ja tiedätkös, kun pienistä kuusista kerää keväällä kerkkiä, ne tuuheentuu ihan ittestään ja niistä tulee oivia joulukuuusia!

      Poista
  6. Upeita kuusia!
    Meillä ei ole yhtään lunta, eilen satoi koko päivän vettä ja nyt on joka paikka märkää. Karvakakaroiden kanssa ollaan oltu märässä metsässä ja oi voi sitä nävöstä kun sieltä kotiudutaan :D
    Tulis jo lumi ja pakkaset tänne :)
    Tunnelmallista joulunodotusta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täältäkin lumet lähti aikas tehokkaasti ja saatiin kaljamakelit tilalle. Nyt siellä yrittää jotain onnetonta räntää räpsiä, mutta aikas heikolta näyttää!

      Voi, kun jouluna olisi lunta!

      Poista