maanantai 17. joulukuuta 2018

Valaistu käpypurkki ja mitä lipeäkalalle kuuluu!



Pikkuhiljaa alan saamaan elämäniloani takaisin ja olen joitakin pieniä, helppoja "paskarteluja" väkästellyt. En ole koskaan ollut mikään kauhea askartelija, mutta aina sitä jotain pientä on tullut tehtyä.

Nyt on kuitenkin mennyt ihan oikeasti varmaan pari vuotta, etten ole tehnyt juuri mitään tälläistä. En ole jaksanut/viitsinyt ja jotenkin se on tuntunut turhalta. Kaikki sellainen epäonnistumisen pelko, tässä epätoivoisessa mielialassa on ollut päällimmäisenä. Ja muutenkin on ihan arjessa niin paljon tekemistä koko ajan, tälläinen "puuhastelu" on tuntunut niin tarpeettomalta.

Haluankin kiittää teitä kaikki kannustavista sanoistanne kommenteissanne. Niillä on ollut minulle merkitystä. Olette aivan ihania!


Keräsin pari viikkoa sitten meidän pihasta männynkäpyjä ihan muita tarkoituksia varten. Vaikka tiesin, että määrä lisääntyy käpyjen kuivuttua, olin ollut taas ahne ja käpyjä jäi paljon ylimääräisiä.

Minulla on ollut tuollainen 5 litran Karhu-purkki ihan lapsuudesta asti. Minulla on ollut siinä joskus kakarana miljoonakaloja!

Mietin mihin säilöisin nuo yli jääneet kävyt ja laitoin ne tuonne purkkiin. Beibe sitten sanoi, että tuohan olisi hieno, kun sinne laittaisi valot. Okei, hyvä idea ja laitettiin sellainen patterivalosarja käpyjen sekaan.


Täytyy kyllä myöntää, että on hieno ja tosi yksinkertainen toteuttaa! Se on ihanan näköinen pimeällä tuossa ulkoeteisen ikkunalaudalla.

Ja sitten siihen lipeäkalaan. Se on nyt siinä vaiheessa, että teimme lipeäveden kaatamalla kiehuvaa vettä koivuntuhkan päälle ja annoimme sen seistä vuorokauden verran.

Teimme lipeän tuollaiseen viinisaaviin

Kiehuvaa vettä tuhkan päälle

Ei kyllä näytä siltä, että tuonne kalan voisi laittaa!

Kun tuhka oli painunut sangon pohjalle ja vesi kirkastunut sen päälle, puolitimme kalan, laitoimme sen vatiin ja varovaisesti otimme kirkasta lipeävettä ja kaadoimme sitä kalan päälle niin, että se peittyi.

Kirkasta lipeävettä päällä, tuhka painunut pohjalle.

Kalat on alkaneet jo turpoamaan!

Kohta alkaa se vaihe, että kalat otetaan pois lipeävedestä ja niitä liotetaan ihan puhtaassa vedessä. Ensi vettä vaihdetaan pari kertaa päivässä, noin muutaman päivän ajan. Sitten riittää veden vaihto kerran päivässä. Tätä tehdään viikon verran. Että aikas hyvin ollaan ajoitettu kalan valmistuminen jouluksi!

12 kommenttia:

  1. Hieno ja tunnelmallinen on käpypurkki! Ja wau, teette lipeäkalan itse. Tuli muistoja mieleen, lapsuudessani lipeäkalasaavi ilmestyi ennen joulua aina (lapsen mielestä) "haisemaan" viileän eteisen nurkkaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tosi yksinkertaisesti saikin eteiseen tunnelmaa!

      Kyllähän tuo lipeäkala lemahtaa aikas pahalle tuolla ulkosaunalla. Kuukunan mummulavaunut on siellä säilytyksessä ja niihinkin on haju tarttunut. Toivottavasti ne tuulettuvat raikkaaksi taas joulun jälkeen! ='O

      Poista
  2. Mä en oo eläissäni maistanut lipeäkalaa. Enkä maista! =D Mutta ihailen sitä, että teette senkin itse!!

    Ihana kuulla, että alkaa mieliala paranemaan! ❤ Ja siis et oo muka tehnyt askarteluja aikoihin...?? Minusta sulla on tosi usein kaikkea pientä ja isompaakin kivaa puuhasteltuna. Esim ne kynttiläpurkit just vähän aikaa sitten. Sä et nyt taida vaan itse huomata edes, miten paljon kaikkea puuhaat, kun se on sulle niin luontaista hommaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on tosi mielenkiintoista ja taas kerran, helppoa tehdä! Ja ihana yrittää pitää joistain perinteistä kiinni. Kyllä tuota lipeäkalaa jotkut muutkin tekevät, koska sitä oli niin paljon Tampereen kauppahallissa myynnissä. Mutta kyllä se omakotitalo-olosuhteet vaatii. Voi olla, että kerrostalossa tulisi vähän naapurustossa sanottavaa, kun kylppärissä lipeäkalaa liottelisi! ='D

      No, joo! Kyllähän sitä koko ajan jotain tulee tehtyä. Mutta tarkoitin juurikin tälläistä askartelua omaksi ja vähän toistenkin iloksi. Nyt tämän loppu syksyn aikana on tullut vähän taas päästyä tälläiseenkin puuhaan kiinni. Kiitos tyttären, joka ehdotti sitä saippua ja kynttilähommaa. Ei varmaan yksin olisi tullut niitäkään tehtyä, mutta oli tosi kivaa hommaa kahdestaan!

      Poista
  3. Kaunis on käpypurkki ja aivan ihanaa seurata teidän lipeäkalaprojektianne! Ihanaa joulun odotusta. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista ja mukavaa, että kiinnostaa! Kivaa joulunaikaa teidän perheelle! <3

      Poista
  4. Nätti tunnelmavalopurkki <3 Mullakin oli miljoonakaloja purkissa...sain joululahjaksi kaverilta, sarjassamme omituisimpia lahjoja mitä olen saanut (mullahan siis ei ollut akvaariota).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö! Ja eikös olekkin jännä juttu, kun meidän lapsuudessa oli ihan normaaleja tollaset elukkajutut! Kaikilla kavereilla oli miljoonakaloja purkissa tai jossain karkkilaatikossa. En nyt sano, että ne olisivat olleet paras asumus kaloille! Mutta se oli vaan silloista normaalia!

      Poista
  5. Tunnelmallinen käpyvalaisin <3
    Minäkin pääsen jouluna maistamaan ensimmäistä kertaa lipeäkalaa anopille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, kunnon valkokastike ja ripaus maustepippuria ja suolaa... ai että on hyvää! =D

      Poista
  6. Arpaonni suosi sinua joulun lahjapaketti arvonnassa, niin laitatko yhteystietosi minulle tiia68@gmail.com :) Onnea Marketta <3

    VastaaPoista
  7. Ihana käpypurkki. Minun lapsuudessa minun isä teki aina lipeäkalan itse ja vielä muutamalle naapurillekkin. Kyllä se oli hyvää valkokastikkeen ja perunoiden kanssa, vähän mustaapippuria päälle. Sen jälkeen olen syönyt tosi harvoin sitä ja vain ostettua. Ja siitä ei puhua että hyvää olisi. Onnittelen viitseliäisyydestä.

    VastaaPoista