perjantai 21. joulukuuta 2018

Viime hetken lahjavinkki lapsille: Itse tehty muovailuvaha!




Tytär mietiskeli, mitä antaisi Beiben siskon kolmelle nuorimmaiselle lapselle joululahjaksi. Heillä kun on niin paljon kaikkea "romua" ja vaatettakin riittää. He ovat kuitenkin sen ikäisiä, että lahjoista jo jotain tajuavat.

Olin juuri nähnyt Instassa @simppeli_sormiruokakeittiö n Marjutin tekevän itse myrkytöntä muovailuvahaa lapsilleen. Innostuin ihan kybällä tästä ja pakkohan sitä oli kokeilla, koska kohtahan tälläistä tarvitaan myös Kuukunalle.

Olin kyllä joskus aiemminkin kuullut, että muovailuvahaa voisi itsekkin tehdä ihan keittiön kaapeista löytyvistä aineista. Mutta näissä silloisissa ohjeissa oli mukana alunaa ja se vähän mietitytti. Alunahan on kuitenkin myrkkyä ja sitä kyllä minulta olisi löytynyt, koska olen käyttänyt sitä lankojen kasvivärjäykseen. Mutta en halunnut lasten muovailuvahassa alunaa käyttää, koska suuhunhan vahaa saattaa kulkeutua.

Tämä Marjutin saama ja jakama ohje ei alunaa sisällä. Säilöntäaineena on viini- tai sitruunahappo ja niitäkin meikäläiseltä löytyy, koska säilönnässä ja viininteossa meillä nämä ovat käytössä. Ja apteekista saa näitä hieman isommissa pusseissa. Mutta myös ihan ruokakaupasta mauste- tai säilöntähyllystä.




ITSE TEHTY MUOVAILUVAHA


  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl hienoa suolaa
  • 1,5 rkl sitruuna- tai viinihappoa
  • 2 rkl öljyä
  • 5 dl kiehuvaa vettä
  • elintarvikevärejä 
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää öljy ja kiehuva vesi. Vaivaa ensin lastalla sekaisin, koska massa on KUUMAA!




Kun massa on hieman jäähtynyt, vaivaa käsin voimakkaasti. Ota massa kulhosta pöydälle ja jatka vaivaamista pöytää vasten. Voisihan tämän tehdä koneellakin, mutta minä halusin vähän saada tuntumaan massaan.


Jos massa tarttuu käsiin tai pöytään, lisää vehnäjauhoja!


Jos värjäät massaa, jaa se pienempiin osiin ja sekoita elintarvikeväriä siihen. Jatka vaivaamista niin kauan kulhossa, kunnes väri on mielestäsi tyydyttävä ja sekoittunut tasaisesti. Kun väri on imeytynyt massaan, se ei tartu pöytään, eikä muihinkaan pintoihin. Käsistäkin se ihmeellisesti lähti pesussa, vaikka ajattelin, että kädet ei lähde kuin kulumalla puhtaaksi.

Värjäystä odottavat palat kannattaa peittää muovilla, etteivät kuorru!


Ihme kyllä, käsi lähti puhtaaksi väreistä!


Marjut jakoi instatilillään kokemuksia myös esim. mustikalla värjäämisestä. Se oli toiminut hyvin, eikä sotkenut käsiä ja pöytiä. Mutta kuulemma kurkuma irtosi massasta ja värjäsi käsiä ja pintoja. Ajattelin joskus kokeilla punajuurta ja pinaattia. Mutta nyt käytin ihan maitokaupasta saatavia elintarvikevärejä. Niitä on saatavilla hyvin ja ovat edullisia!

Tätä oli kyllä ihan mielettömän kiva tehdä. Ja ennen kaikkea; helppoa ja edullista! Minä tein heti kaksi satsia, koska lahjan saajiakin on monta. Ja koska tätä oli niin kiva tehdä! ;'D
Muovailuvahaa voi tehdä lasten kanssa yhdessäkin, mutta kuuman veden kanssa on syytä olla varovainen.

Omaan käteen tämä muovailuvaha tuntui kyllä tosi mukavalta. Ihan siitä sai pötkylää ja palloa muotoiltua. Mutta täytyy sitten kysellä tältä "testiryhmältä", kun ovat lahjaansa koekäyttäneet.

Muovailuvahan sanotaan säilyvän puolikin vuotta, kun sitä säilyttää viileässä. Jos se alkaa vettymään ja tarttumaan käsiin, siihen voi vaivata hieman lisää vehnäjauhoja ja se on taas käyttökelpoista. Tämän voi lapsi tehdä itse pöydällä ja saada onnistumisen iloa itsekin "korjaamalla" oma muovailuvahansa.
Ja värjätähän näitä voi sitten lisää, kun käytössä värit sekoittuvat!

Tämähän on siis luokiteltu myrkyttömäksi, mutta eihän tämän syöminen mietenkään terveellistä ole tuolla suolamäärällä. Mutta ei aikuisen tarvitse ihan hirveästi säikähtää, jos piltti vahaa suuhun laittaa ja maistaa. Enkä edes usko, että tämä kuitenkaan hyvälle maistuu!

Ja mikä asia tässä vahassa on mielestäni myös ihan huippu juttu, on se, että tämän voi kompostoida biojätteen mukana. Helppoa, edullista ja hauskaa tehdä ja eikä siitä jää mitään tätä maapalloa rasittamaan!
Muovailuvahan pakkaamistakin voisi miettiä jatkossa hieman tarkemmin. Nyt laitoin ne muovipusseihin ja sitten tuollaiseen vanhaan karkkirasiaan. 

Pakkasin vahat pikku pusseihin ja karkkirasiaan. Ja tietysti ohje mukaan!


Mukavia muovailuhetkiä kaikille!

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Niin minustakin! Se on sitten eri asia, mitä muksut tälläistä tykkää!

      Poista
  2. Mulla on tällainen ohje:

    2dl suolaa
    5dl vehnäjauhoja
    3dl kuumaa vettä
    1rkl sitruunamehua
    1 rkl öljyä
    (väriä)

    En ole testannut, mutta siis vielä sun ohjettakin helpommat ainekset, kun ei tarvii tota sitruunahappoakaan lähtee etsimään. Pitäis kokeilla kyllä, kun noita pikkuisia täälläkin kuitenkin löytyy. Oikein hyvä lahjaidea kyllä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, on kyllä yksinkertaisempi ohje! Ilmeisesti toi sitruuna ajaa ihan saman asian, kuin sitruunahappo. Täytyypä tätäkin kokeilla jossain vaiheessa! 😃 👍

      Poista