keskiviikko 17. heinäkuuta 2019

Mesiangervokiisseli



Minä olen ollut viime aikoina ihan hullaantunut mesiangervoihin! Joka vuosi niitä nuuskuttelen, koska rakastan sen tuoksua. Tänä vuonna kukinta on kestänyt tosi kauan, varmaankin kylmyydestä johtuen.


Tuoksun lisäksi pidän mesiangervon mausta todella paljon. En ole kyllä koskaan sitä teeaineksena käyttänyt, mutta leivonnaisiin ja kaikenlaisiin makeisiin jälkiruokiin sen maku sopii paremmin kuin hyvin. Edellyttäen, että pitää karvasmantelin mausta!


Mesiangervokahvikakkua on tullut leivottua ja tuosta linkistä löytyy toinen linkki, mistä pääset katsomaan mesiangervoisten pikkuleipien ohjeen.

Nyt halusin kuitenkin käyttää tätä ihanaa villiyrttiä johonkin jälkiruokaan. Pannacottaan sitä voi käyttää, kuten jäätelöönkin. Mutta minä halusin tehdä ihan maitokiisselin, minkä maustoin mesiangervolla. Ja voi että, kun tuli hyvää! Beibe kyllä tokaisi, että "Huh huh, onpas mesiangervoista!" Mutta alkumakustelun jälkeen hänkin myönsi, että hyvää oli.



MESIANGERVOKIISSELI


  • 1 litra täysmaitoa
  • 4 mesiangervon kukintoa
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 dl maissintärkkelystä
  • 2 tl vaniljasokeria
Kuumenna maito kieuhumispisteeseen ja ota pois levyltä. Laita mesiangervonkukinnot, jotka olet puhdistanut ötököistä, maidon joukkoon. Anna maustua 15-30 minuuttia kansi päällä, jottei maito kovasti kuorettuisi.

Ota mesiangervonkukinnot maidon joukosta ja siivilöi maito. Anna maidon jäähtyä kylmäksi tai ainakin huoneenlämpöiseksi. Jäähtyminen käy nopeasti, kun laitat kattilan tiskialtaaseen, mihin lasket kylmää vettä.

Kun maito on jäähtynyt, sekoita sen joukkoon sokerit ja maissintärkkelys. Kuumenna koko ajan sekoittaen, jottei pala pohjaan. Keitä hiljalleen muutama minuutti. 

Kaada kiisseli kulhoon tai suoraan annosmaljoihin jäähtymään. Laita kiisselin pintaan kiinni pala kelmua ehkäisemään kuortumista. Voi myös ripotella hieman sokeria pinnalle ajamaan samaa asiaa.

Tarjoile hyvin jäähtyneenä joko sellaisenaan tai tuoreiden marjojen kanssa.



Huom! Salisylaattiallergikko (ns. aspiriiniallergia) voi reagoida mesiangervoon!

14 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihanalta, kiitos reseptistä! Hyvää viikonjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tästä haluaa enemmän vanukasmaisen, voi joukkoon laittaa kananmunan.

      Kivaa loppuviikkoa sinulle!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. On kyllä helppo ja edullinen jälkkäri. Maitokiisseli on sellainen vähän unohdettu ruoka. Mesiangervo tekee siitä juhlavan makuisen!

      Poista
  3. Oi mikä herkku. Oma mummi teki lapsuudessa joka päivä jälkkäriksi kiisseleitä ja itse on en ole tehnyt kuin ehkä kerran. Tämä sun vaikuttaa erityisen herkulliselta.

    kivaa loppuviikkoa Marketta. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiisselit ovat sellaista vanhan ajan herkkua. Ei ollut oikein muita jälkkäreitä ja välipaloja. Minä olen sellainen "kiisselimuija", että aina tarvii olla puuron kanssa kiissulia. Näin kesälle ei niinkään tule puuroja syötyä, mutta talvella sitten!

      Kivaa viikonloppua sinulle! <3

      Poista
  4. Näyttää kyllä herkulta. Äiti teki maitokiisseleitä lapsuudessani, itseltä sekin jäänyt...marjakiisseleitä kuitenkin tullut väännettyä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä äiti teki maitokiisselin aina perunajauhoihin ja siitä tuli venyvää. Koulussakin oli Vääpelin rääksi kutsuttua maitokiisseliä hillon kanssa. Oli kyllä nimestään huolimatta hyvää!

      Joskus kun tytär oli pieni, tuli suklaakiisseliä tehtyä. Mutta harvemmin tosiaa tulee enään näitä maitopohjaisia kiisseleitä tehtyä!

      Poista
  5. Oi!!
    Kasvaako teillä mesiangervo itsellä vai mistä keräät kukat?
    Minä koetin huonolla menestyksellä tuoksutella tien varrella noita valkoisia röyhyjä, mutta täysin tuoksuttomia olivat, ei siis ilmeisesti oikeaa kukkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuolla pellolla ja ojan pientareilla niitä kasvaa. Se ei ole mikään kovin kuivan paikan kasvi.

      Poista

  6. Hallo Herr und Frau.
    Was ist dein Projekt ?
    Und wie viel wird bewertet ?
    Sie haben Schwierigkeiten, Ihr Projekt zu entwickeln oder zu starten. Sie haben eine gute Initiative, aber die Bank hat den Zugang zu einem Darlehen verweigert. Alle seriösen Leute, die sich aus logischen Gründen Geld leihen müssen, verzögern das Projekt nicht. Erhalten Sie unser Kreditangebot schnell und garantiert in 72 Stunden. Wenn Sie Fragen haben, zögern Sie nicht, uns für weitere Informationen zu kontaktieren, und Sie werden rundum zufrieden sein.

    E-Mail: georges.matvinc@gmail.com
    WhastApp: +33 756924191

    VastaaPoista

  7. Hallo Herr und Frau.
    Was ist dein Projekt ?
    Und wie viel wird bewertet ?
    Sie haben Schwierigkeiten, Ihr Projekt zu entwickeln oder zu starten. Sie haben eine gute Initiative, aber die Bank hat den Zugang zu einem Darlehen verweigert. Alle seriösen Leute, die sich aus logischen Gründen Geld leihen müssen, verzögern das Projekt nicht. Erhalten Sie unser Kreditangebot schnell und garantiert in 72 Stunden. Wenn Sie Fragen haben, zögern Sie nicht, uns für weitere Informationen zu kontaktieren, und Sie werden rundum zufrieden sein.

    E-Mail: georges.matvinc@gmail.com
    WhastApp: +33 756924191

    VastaaPoista
  8. Ihanan kuuloinen ohje, taas kerran :)

    VastaaPoista