maanantai 2. marraskuuta 2020

Suuntana omavaraisuus osa 11; tämän kasvukauden opit ja joululahjoja itse tehden!

 

Lokakuun viimeisen viikonlopun
upea täysikuu!


Marraskuussa mennään jo! Taas olisi aika joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina julkaistava #suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaus. Blogiyhteisöön kuluu jo pitkällä omavaraistelevassa elämäntavassa kiinni olevia, aloittelijoita ja sellaisesta haaveilevia. Myös ihan vain omavaraisemmasta ja kestävämmästä elämästä kiinnostuneita.

Tsajut -blogin Satu ja Korkeala -blogin Heikki  ovat alunperin luoneet tämän #suuntanaomavaraisuus -postaussarjan ja he ylläpitävät myös Facebookissa omavaraisuusryhmää. 

Rakkautta ja maan antimia on ollut mukana tässä yhteispostaussarjassa alusta asti. Vain ihan muutama kuukausi on jäänyt välistä elämän kiireiden tai väsymyksen takia.

Kaikki omavaraisuuteen liittyvät postaukset löytyvät blogin sivupalkin tunnistekohdasta. Tunnisteilla "omavaraisuus", "suuntanaomavaraisuus", "blogiyhteisö", "yhteispostaus", löydät näihin omavaraisuutta koskeviin postauksiin.

Vuoden 2020 suuntana omavaraisuus -postaukset voi käydä lukemassa alla olevista linkeistä.


Osa 1

Osa 2

Osa 3

Osa 4

Osa 5

Osa 6

Osa 8

Osa 9

Osa 10


Ajankulun vauhti tuntuu vain kiihtyvän kohden loppuvuotta. Vaikka lokakuu olikin pitkä, niin silti hups, se olikin yht'äkkiä ohi!

Ja niin oli sen myötä ohi myös Beiben puoli vuotta kestänyt vuorotteluvapaa. Nyt on opeteltava taas toisenlaiseen arkeen. Hän tekee kaksivuorotyötä läheisessä elintarviketehtaassa. Minulla nyt onneksi tämän vuoden puolella ei ole muistaakseni kuin kaksi lähiviikkoa koulussa ja niistä ainakin toinen osuu hänen aamuvuorolleen. Loppuvuosi menee muuten sitten taas erästä koulunäyttöä valmistellessa ja joulua etäopiskellen odotellessa.


Kuukuna ja pappa ihmettelemässä lähimetsän
isoa kuusivanhusta.


Onkin ollut todella helppoa elämää, kun toinen on ollut kotona koko ajan. Ei ole tarvinnut ihmetellä, miten eläimet hoidetaan tms. Nyt kun ilmat ovat kylmenneet ja taloa pitää lämmittää, on siinä yhdelle ihmiselle hommia töiden lisäksi, jos toinen on kotoa pois viikot.

Tämän takia vähensin kanit yhteen ja lampaitakaan ei jää kuin kaksi ensi talveksi. Kanoja on 6 ja Synkkä-kukko niiden kanssa. 

Ensi vuoden alusta minulla on tosi tiivistä lähiopiskelua useita viikkoja peräkkäin. Beibellä on ihan riittämiin tässä elukkamäärässä huolehdittavaa pirtin lämmityksen lisäksi. Katsotaan sitten keväällä, otetaanko taas lisää elukoita, kun olen valmistunut ja elämä ehkä asettuu taas johonkin uomiin.


Omppu alkaa olemaan jo iso tyttö! <3


Minutkin nyt sitten irtisanottiin työstäni, joka on ollut "siinä toisessa" elintarvikefirmassa. Kävin pari viikkoa takaperin allekirjoittamassa irtisanomissopimuksen. Työsuhde loppuu ensi huhutikuussa eli puolen vuoden irtisanomisaika.

Tämä oli ihan tiedossa oleva asia, koska olen opiskelemassa ammatinvaihtoa ammatillisella kuntoutustuella. Koska työkuntoni on alentunut, työnantajallani ei ole tarjota minulle kevennettyä työtä. Olisin pystynyt silloin aikanani kyllä keittiöhommia tekemään, mutta en kyllä edes halunnut jäädä sinne siellä vallitsevien asioiden takia, joiden vuoksi melkein menetin mielenterveyteni.

Nyt kun ajattelen jälkeen päin, en voi olla kuin tyytyväinen, että lähdin tälle tielle. Vaikka menetinkin vakituisen työsuhteen melkein 30 vuoden jälkeen. Sitä, kuinka olen muuttunut näinä parina viime vuotena ihan uudeksi, iloiseksi ja positiivikseksi ihmiseksi, ei edes tuo työpaikka korvaa! 

Fyysiset vaivat ei ole mihinkään kadonneet. Mutta on ihanaa, kun ei tarvitse enään kulkea päiviään stressaantuneena, ahdistuneena ja pää sumuisena. Miettiä sitä, että mitä paskaa uusi työpäivä päälle kaataa. Nyt kaikki eteen tuleva sonta on helpompi hallita, kun se ei ole joka päiväistä. Arkielämässä ikävät asiat on helpompi käsitellä, kun voi vain vaikka lähteä pois tilanteesta, tai välttää sellaisia kohtaamisia, joista tulee paha mieli. Työssä se ei ole ihan niin yksinkertaista!


Halloween kurpitsat katselevat jotenkin
himoitsevan näköisinä kurpitsapiirakkaa! =O


En silti ole ollenkaan katkera siitä kaikesta työpaikallani kokemastani ikävästä! Vaan olen tosi iloinen siitä, että minulla on ollut vakituinen työ kaiket nämä vuodet. Se on mahdollistanut paljon asioita. Olen saanut mieheni kanssa maksettua kaikki velkamme pois ja saavuttaneet ihan hyvän taloudellisen tilanteen elämäämme. Lisäksi se, että minä olen ollut työssä koko aikuisikäni ja maksanut eläkettä itselleni, on mahdollistanut tämän minun opiskeluni tällä tavalla. Minulle maksettava kuntoutustuki koostuu siitä eläkkeestä mihin olisin nyt oikeutettu ja siihen lasketaan lisäksi se eläke, mitä hypotettisesti ehtisin vielä tienaamaan. Siitä summasta vähennetään joku prosenttimäärä ja saadaan sitten lopullinen tukisumma. Tälläiselle pitkän työuran tehneelle, keski-iän ylittäneelle tämä summa on ihan hyvä ja sillä pärjää kummasti. Nuoremmille ja vähän ansiotyössä olleille tämä tapa ei ole kannattava.


Kuukuna ihmettelee isänsä onkimaa haukea!


Vaikka tämä vuosi piti alunperin olla omavaraistelun kannalta "köyhempi" kuin aikaisemmat, siitä tulikin loppujen lopuksi aikas "rikas". Kiitos koronan, kotona vietettyä aikaa tulikin kevääksi ja kesäksi enemmän kuin ikinä. Ja koska tosiaan olimme molemmat kotosalla, saimme aikaiseksi tosi paljon oman ruuan tuotannon saralla.

Yksi tosi suuri oppi on ollut se, että tuotamme ruokaa itsellemme, emme kellekkään muille! Meillä oli tänä vuonna kolme pässikaritsaa, joista yksi jää meille kahdelle ruuaksi. Loput kaksi myimme niin, että ostajat teurastavat ne itse täällä meillä. Kysyntää olisi tälläiselle lihalle, mutta se ei ole kannattavaa kasvattaa. Näistä kahdesta myydystä lampaasta saamme juuri sen verran rahaa, että ne kattavat just ja just kaikkien lampaiden rehukulut. Tämä riittää meille.


Yhdestä karitsasta tuli puhdasta lihaa noin 13 kiloa.

Taljat suolataan ja viedään muokattavaksi.

Myös kallot käsiteltiin trofeiksi.

Hetkellisesti keittiö muuntautuu lihan-
leikkaamoksi.

Vakuumissa lihat säilyvät pakastimessa
hyvin.

Lampaista tulleet rasvat sulatin linnuille
talipötköiksi.

Karistsan ulkofilettä omista perunoista
tehtyjen lohkoperunoiden kanssa. Salaatin
aineet ovat jo kaupan tavaraa.


Ollaan me aiemminkin tämä asia tajuttu, että mitä enemmän elukoita, sitä enemmän työtä ja tietysti huoltakin eläinten hyvinvoinnista. Kun eläimiä on itselleen sopiva määrä, homma pysyy hallinnassa itseään liikaa väsyttämättä. Kun pitää muistaa sekin asia, että tämä on vain harrastus. Ei elinkeino!


Beibe suorii metsästämäänsä jänistä. Lihahommia
ei tarvitse koskaan tehdä yksin! ='D


Yksi todellinen herääminen on ollut kasvukauden pidentäminen. Ja varsinkin sieltä alkupäästä! Olenkin aikaisemmissa suuntana omavaraisuus -postauksissa kertonut, kuinka kylvin aikaisin keväällä isoon kasvihuoneeseen kaikenlaista. Persiljaa, sipulia, retiisiä, salaattia ja pinaattia. Sieltä saimme hyvin syötävää jo silloin, kun kasvimaalle pääsi vasta kylvämään. 

Koska kevät on sitä kasvukauden "köyhintä" aikaa, on ehkä järkevää yrittää kasvukautta siihen suuntaa laajentaa. Sanonta "kevät keikkuen tulevi" tulee juuri siitä, että ennen vanhaan ihmiset olivat ravinnonpuutteesta keväisin jo niin heikossa kunnossa, että huojahtelivat kävellessään. No, me kuitenkin saamme keväisin syödä kaupasta ostettua tuoretta, jos niin haluamme. Mutta onhan se nyt mageeta saada mahdollisimman aikaisin omaa satoa.


Kasvihuone muuten siivottu ensi kasvukautta
varten, mutta persilja sai jäädä kasvamaan. 
Ruusukaalikin vielä kukoistaa!

Olen kerännyt persiljaa tosi paljon kuivattavaksi
niin meille ihmisille, kuin elukoillekkin.

Marsut rakastavat persiljaa! Niin kuivattua, kuin
tuorettakin.

Hyvä oppi on sekin, että kannattaa panostaa siihen, että keväällä saa alkaa muutenkin syömään omia varhaisvihanneksia ja -juureksia mahdollisimman aikaisin. Koska silloinhan kaikki rehut maksavat ostettuna eniten!

Sipulit, porkkanat, nauriit, perunat ym. ovat kilohinnaltaan ihan huikean kalliita. Mutta sitten syksyllä porkkanaa saa reilun euron kilohintaan. Samoin sipulia ja perunaa. 

Aiemmin yritin panostaa siihen, että saisimme mahdollisimman paljon talvenvaralle ruokaa kellariin ja pakkasiin. Nyt yritän syyskylvöin mahdollistaa sen, että saamme syödä mahdollisimman paljon itse tuotettuja kasviksia aikaisin keväällä ja koko kesän. Sitten voimme talvella ostaa tarvitsemamme kaupasta.


Loppuja lehtikaaleja ollaan syöty pizzan päällä.

Kun lehtikaalisilpun pyöräyttää ensin tilkassa
öljyä ja suolaa, ne rapeutuvat ihaniksi
sipseiksi uunissa.


Olemme oppineet senkin, että vähentäminen voikin suurentaa satoa! Koska näin pystyy keskittymään enemmän pienempään kasvatusalaan, lajikkeiden ja eläinten määrään, tuotto voikin olla parempi. Tämä on ollut hyvä oppi, koska välillä tunnen hieman itse itselleni tuottamaa huonoa omaatuntoa siitä, että miksi en tee enemmän. Vaikka takana on rankka uupumus, minkä olisi kyllä pitänyt opettaa armollisuutta itselleen! Mutta vähentämällä jaksaakin enemmän, mikä voi sekin olla tuottavampaa.


Olemme käyneet jonkin verran kalastamassa.
Kuva on otettu Pajulanjärveltä eräänä iltana, 
kun ranta oli jo pakkasriitteessä.

Valkosipulit on istutettu ja peitelty lehtipeittoon.


Meillä ei ole possujunaa, mutta kanajuna
löytyy! ='D

Elämä on oppimista koko ajan! Vaikka mekin olemme tälläistä omavaraisempaa elämää eläneet kauan, näköjään niitä heräämisiä tulee aina vain. Tietysti nyt on ollut aikaakin mietiskellä asioita ehkä syvällisemmin, kun kummallakaan ei ole ollut työpaineita päällä. On ollut aikaa elää itselleen, toisilleen ja lapsenlapsilleenkin. Ja tämä kaikki on ollut niin ihanaa!


Pieniä parsakaaleja!

Kesäkurpitsapihvejä, nuudeleita, hapankaalia,
marinoituja ruusukaaleja, salaattia ja 
höyrytettyjä parsakaaleja, sekä marinoituja
valkosipuleita. 

Härkäpapuja tuli siivottuna pari litraa.

Niistä keitin heti papurokan, missä myös
omia sipuleita, lipstikkaa, meiramia ja 
savustettua lammasta. Omavaraisuuden
pilasin punalapulla ostetulla sianlihalla.
Mutta olihan se ruokahävikin vähentämistä!


Jouluhan se tulla jolkottelee ja "uhkaavasti" lähestyy! Aloin jo viime vuonna vähentämään lahjojen ostamista ja suosimaan enemmänkin sellaista muistamistyyppistä lähestymistä lahjojen suhteen. Olen muutenkin tehnyt paljon itse aina kaikenlaista. Mutta nyt en varmaan osta senkään vertaa, kuin edellisinä vuosina. 


Jämälankasukkaa pukkaa automatkalla!

Kudin lojuu sohvalla! Kuuntelen nykyään
paljon radiota ja kudon samalla.


Lisäksi olen lopettanut lahjojen hommaamisen sellaisille ihmisille, joiden kanssa tulee oltua vähemmän tekemisissä. Ei silti, ettenkö pidä lahjojen antamisesta, mutta ei kaikille vaan voi lahjoja tehdä ja ostaa! Meillä on sellaisia ystäviä ja tuttuja, joiden lapsia esimerkiksi emme näe enään juuri koskaan ja emme tiedä heidän elämästään oikeastaan mitään. Joten olemme lopettaneet heidän lahjomisensa. Tämä on ollut sellainen asia, että joku on saattanut meille ja varsinkin minulle loukkaantuakin. Mutta eikö se nyt ole jokaisen asia, kenelle lahjoja haluaa antaa! Ja se ei tarkoita silti mitään henkilökohtaista ketään kohtaan. 

Minulla on ansiotulot laskeneet, vaikka ihan hyvin toimeen tulenkin. Mutta ei rahassa kylvetä ja mieluummin hankin lahjoja vaikkapa lapsenlapsilleni, joita näemme viikottain.


Ihana Omppu-nallukka!

Kuukuna kokkaa salaattia. Tosin poika ei 
itse sitä syö! ='D


Lahjat ovatkin muuttuneet sellaisiksi pieniksi muistamisiksi. Joulun aikaan tulee käytyä kylässä joillakin ystävillä ja silloin on kiva antaa tuliaisina jotain itse tehtyä. Joillekkin lähetän  joulupaketin, niin silloinkin se on hyvä olla jotain pientä ja kevyttä. 

Olen alkanut panostamaan näissä muistamisissa sellaisia asioita, kuin käytettävyys ja se, että lahjasta ei jäisi mitään jäljelle. Kaikki syötävä, juotava, poltettava ja maatuva ovat sellaisia lahjoja.


Itse tehty oliiviöljysaippua


Olenkin tehnyt erilaisia saippuoita itse, joita ajattelin joulupaketteihin sujauttaa. Saippuahan on nyt enemmän ajankohtainen kuin aikoihin. Ja mikä parasta, se on käytettävä lahja ja siitä ei jää mitään jälkeen, kun se on loppu.


Tässä kiisselöityy kehäkukka-mehiläisvaha-
saippua. Näyttää ihan joltain herkkuvanuk-
kaalta! 

Massa laitettu muotteihin kovettumaan.


Saippuan teko öljyistä, kovista rasvoista, vedestä ja lipeästä on todella helppoa! Ei todellakaan kannata pelätä lipeän käyttöä kotona. Kunhan vain muistaa käyttää suojakäsineitä, pitkähihaista paitaa, suojaessua ja -laseja, turvallisuus on taattu. Ja yksi tärkeä muistisääntö lipeän käsittelyssä on. "Ensin vesi, sitten happo, muuten tulee palorakko!" Tämän mantran kun muistaa, lipeä ei räisky silmille. Eli lipeä lisätään aina veteen, ei koskaan toisin päin. Ja lipeävesi lisätään rasvoihin, ei koskaan toisin päin!

Joku siellä saattaa miettiä, että eihän lipeä ole happo. Ei olekaan, se on voimakkaasti emäksinen. Mutta siihen pätee tämä sama sananlasku.


Tässä saippua likaisille käsille. Joukossa
kahviporoja ja kauranlesettä. 


Ajattelinkin jakaa teille tuon muutama kuva aikaisemmin olleen oliiviöljysaippua ohjeen. Sen löytyy myös Saara Kuhan Saippuakirjasta, joka on jokaisen kotisaippuantekijän raamattu.

Oliiviöljy saippua on tosi pehmeä, vähän vaahtoava saippua, joka sopii hellävaraisuutensa vuoksi myös perheen pienimmille.


KASTILIAN SAIPPUA

 • 500g oliiviöljyä
 • 125-200g vettä
 • 64g lipeää
Sekoita lipeärae veteen. Sekoita lipeävesiseos huoneenlämpöisen oliiviöljyn joukkoon. Sekoita lipeäveden ja rasvan seosta sauvasekoittimella. Kun seos on kiisselimäistä, kaada se muottiin.
Ota saippua muotista 12- 48 tunnin kuluttua, paloittele ja laita ilmavaan paikkaan kypsymään vähintään kuukaudeksi.

Minimalismi sopii hyvin Kastilian saippuaan, joten se sopii parhaiten hajusteettomana ja väriaineettomana. 
Kastilian saippua paranee vanhetessaan. Vuoden ikäisenä se on jo huomattavasti parempaa, kuin kuukauden ikäisenä. Mutta on ihan käyttökelpoista jo "nuorenakin", joten ehtii joulupaketteihin loistavasti.
Lipeää voit tilata Lahtisen vahavalimosta . Pienin tilattava erä on 3,6 kg ja maksaa noin 24 euroa. Mutta kun kerran itse saippuaa tekee, paluuta ei ole! Joten tuo lipeämäärä kuluu kyllä saippuaharrastuksen parissa.

Kurpitsan sadonkorjuuta eräänä kauniina
iltana!Joulukukan korvasin viime vuonna katajakransseilla. Niitä aion tehdä myös tänä vuonna, koska viime talven lumimyrskyn repimä kataja täytyy kaataa pois. Kataja muuten ei ole rauhoitettu enään, kuten usein luullaan. Mutta sellaisten pylväsmäisten katajien kaatamista olisi hyvä välttää. Jokamiehen oikeuksiin puiden oksien taittaminen ei kuulu, joten maan omistajan lupa pitää kranssihavuja kerätessä olla. Omilta tiluksiltaa jokainen tietysti saa aineksia kerätä!


Islannin- eli isohirvenjäkälästä tehty kranssi.

Tässä valmistuu kanervakranssi.


Ja tässä sianpuolukasta!Oikeastaan aikaslailla kaikki kranssiainekset heiniä ja ruohovartisia lukuunottamatta eivät kuulu jokamiehen oikeuksiin. Maahan pudonneita käpyjä ja risuja voi ottaa. Täältä löytyy yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia liittyen jokamiehen oikeuksiin.

Itse olen saanut kerätä kranssiaineksia koulun mailta harjoitteluihini. Kuten nuo kuvissa olevat kanerva ja sianpuolukka, sekä jäkälät. En ollut niistä koskaan kransseja tehnyt. Kanervakranssejahan voi tehdä ostokavervista!

Kranssiaineksia kerätessään on hyvä muistaa kestävällä tavalla toimiminen! Ei kerätä kaikkea, vaan vain noin yksi neljäsosa ja jätetään loput kasvamaan. Esimerkiksi sianpuolukan takaisin kasvaminen kestään 4 vuotta!


Kesän aitanrapulle unohdettu ja rääkättynä
kesänsä siellä viettänyt lehtikaktus alkoi
kukkimaan. Olen saanut sen tyttäreltä joskus
ja kiva, että se on pysynyt hengissä.


Tälläisiä ajatuksia ja kuulumisia joululahjavinkkeineen täältä Leppämäestä! Mitähän muille bloggajille kuuluu? Kiinnostavaa on myös se, että mitä vinkkejä itsetehtyihin lahjoihin he mahtavatkaan jakaa!

Heidän postauksiinsa pääset tutustumaan alla olevista linkeistä kasvuvyöhykkeittäin. Ole hyvä!

Tämän vuoden peruna-, porkkana- ja punajuurisato!VYÖHYKE 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/siemenjoulukalenteri2020/


VYÖHYKE 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/11/suojaa-myyrilta-rusakoilta-ja.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/11/solmujen-sommittelua.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/11/omavaraisuuspyrkimykset-vuonna-2020.html

VYÖHYKE 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-11/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/11/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-8.

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20548

VYÖHYKE 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/11/unelmana-omavaraisempi-elama-opiksi.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=3381

Työnjohto paikalla! ='D


Ihan mahtavaa syksyä Teille kaikille! Vaikka marras tarkoittaakin kuolemaa, älkää vaipuko harmauteen, vaan nautitaan me kaikki tästä syksystä. Poltellaan kynttilöitä, syödään jotain hyvää ja nautitaan läheisistämme. Pysykää terveinä ja voikaa hyvin!


16 kommenttia:

 1. Noista joululahjoista: mä oon todella rankalla kädellä karsinut vuosien mittaan lahjan saajia. Pitkät lahjalistat kutistui vuosi vuodelta ja nyt ollaan tilanteessa, jossa lahjojen kanssa mennään toooosi vähiin, kun toteutetaan se Secret Santa (lahja vain yhdelle arvotulle henkilölle perhepiirin aikuisten kesken). Pikkuisia meillä on vain nuo kaksi lastenlasta, heille myös sitten jotain. Lisäksi lupasin valaa äidilleni ja kummilleni soijakynttilöitä heidän omiin astioihin, se on mun lahja heille. =) Ja siinäpä ne sitten taitaakin olla, ellei jotain pientä viemistä ole apelle ja mummolleni. Yhdelle ystävälle (Englantiin) yleensä laitan joulupaketin, jossa on lähinnä Suomi-herkkuja.

  Sun lahjajutut on tosi kivoja, itsetehdyt saippuat ja kranssit, vau! Muutenkin tuo sun puuhailu on niin ihanaa seurattavaa - itse kun vaan laiskailen ruutujen äärellä istuskellen...

  Tsempit harmaalle marraskuulle! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä tuntuu, että itekin vaan istuu koneen ääressä! Mä ihan raivona oon tehnyt viimeisiä Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimisen tehtäviä. Tehnyt tehtävää, missä olen hankkimassa hypoteettisesti vuokra-asuntoa opiskelupaikkakunnaltani ja laskenut menoja suhteissa tuloihin. Vielä olisi ollut tehtävät, missä pesukone hajoaa, asuntolainavaihtoehtojen etsiminen ja auton ostaminen velaksi. Kypsyin niin, että ilmoitin opettajalle, että olen elämässäni maksanut kaksi omistusasuntoa, minkä toisen pankkikriisin aikana 90-luvulla ja autoa, enkä pesukonetta osta velaksi, vaan käteisellä! ='D Ai saakeli! Saas nähdä, minkälaisen numeron saan!

   No joo, mutta vakavasti, ei tässä nyt meikäläinen niin rahoissa ryve! Ja noista lahjoista, että minusta on tosi kiva viedä joulutuliaisiksi itse leivottu leipä tai jotain muuta sellaista. Nyt on muutenkin sellainen meininki yleisesti, että ihmiset eivät halua edes mitään krääsää lisää kämppäänsä. Noi soijakynttilät on tosi kivoja!

   Poista
 2. Kasvukauden pidennys on kyllä tärkeä juttu.. olen itse keskittynyt siemenissä aina säilöntää kestäviin lajikkeisiin, mutta nyt mietin, että voisin tehdä erillisen osion varhaisille lajikkeille.. Eli ostaa molempia sortteja ja sitten vois jo kevättä varten kasata kasvihuoneen takalaitaan pieniä hellapuita, jotta keväällä olisi kätevä aloittaa kasvihuoneen lämmitys.
  Mun käsitys lipeästä on ollut se että kunhan seuraa valmista ohjetta niin kaikki menee hyvin..aineiden suhteiden pitäisi olla oikeat..mutta tuo sun sääntö oli uusi ja hyvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hommattiin kans kirppikseltä sellainen kaasulämmitin. Sitä ajateltiin käyttää tosiaan keväällä yöpakkasia torjumaan. Vaikka meilläkin on tuo iso kennokasvihuone, se ei kylmää ulkona pidä. Saisi tomaatitkin hieman aikaisemmin istutettua ja siten satoakin ennen syksyä.

   Tuo saippuan teko on hauskaa hommaa, kunhan vain turvallisuusasiat pitää mielessä!

   Poista
 3. Olipas se kiinnostava postaus jälleen. On hienoa, että otat irtisanomisen noin hienolla tavalla. Ja onneksi olet lähtenyt uudelleen koulutukseen. Sinulla on niin paljon hyvää elämässäsi, lastenlapset parhaimmasta päästä. Kiva, kun jaat heidän kuviaan ja kuulumisiaan. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irtisanominen oli oikeastaan helpoitus! Ikävät asiat jäivät taakse ja uusia, sekä kivoja asioita edessä päin!

   Siinä olet oikeassa, että minulla on paljon hyvää elämässäni! Ja niistä olen kiitollinen! Lapsenlapset ja tietysti oma lapsi puolisoineen, Beibe ja hyvät ystävät ovat elämän suola!

   Ihanaa, vaikka myrskyistä viikkoa sinullekin!

   Poista
 4. Mikä hyvänmielen postaus! Tässä oli aivan valtavasti asiaa, hyvää asiaa ja pohdittavaa monelta kantilta, ettei tiedä mihin tarttuisi, joten kysyn ensimmäiseksi mieleen tulleen asian :D Mistä tuo teidän kasvihuone on hankittu, vai onko se rakennettu itse? Tuo sadon aikaistaminen on itsellä ollut kovasti mielessä ja kahden huonon pikkukoppikasvihuoneen tilalle pitäisi saada isompi hyvä - jos nyt kirstun pohjalle jää kevääksi mitään tämän kirotun vuoden jälkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me tilattiin toi meidän kasvari Preecolta pari kesää sitten. 24 neliöinen, 6 mm kennolevyllä. https://preeco.fi/kasvihuone/51286-kaarikasvihuone-n-18m2.html
   Itse kasattiin ja se oli ihan helvetistä! Ruuveja oli miljoona ja plus muut osat. En ihan heti lähtis uuteen yritykseen. Mutta siinä se nyt kököttää ja ollaan oltu ihan tyytyväisiä siihen. Tosiaan lämpöä se ei pidä niin hyvin kuin oltiin ajateltu.

   Poista
 5. Ihana postaus, tätä lukiessa tuli hyvä mieli! Paljon hyviä, arvokkaita asioita mahtuu arkeenne ja tuo uudelleenkouluttautuminen on upea juttu. Kauniita kransseja olet tehnyt! Minunkin pitäisi kokeilla nyt viikonloppua kranssin tekoa, materiaalitkin hankin jo valmiiksi. Mukavaa marraskuuta! P.s. Blogissani odottaa sinua sinivalkoinen haaste.:)

  VastaaPoista
 6. Lehtikaalipizza on täälläkin ollut mielessä.
  Vaikka itseänikin hirvitti irtisanominen 20 vuoden uran jälkeen, en yhtään kaipaa takaisin. Nyt saan käyttää osaamistani pienessä firmassa paljon monipuolisemmin ja mukavien kollegojen parissa. Eikä pipokaan enää kiristä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus iso muutos voi olla helpotus! Hieman tietysti huolettaa, että mitäs opintojen jälkeen ja mistä töitä? Yrittäjyys ei oikein kiinnostele ja alalla palkkatyötä ei ole. Mutta murehditaan sitä sitten! Tämäkin asia on sellainen, että se tuntuu muita huolettavan enemmän kuin minua!

   Poista
 7. Todella kova ja informatiivinen kirjoitus taas kerran ��
  Ihana, että työn negatiiviset puolet ovat taakse jäänyttä elämää ja uusi erilainen elämä on alkanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😁

   Elämä on kyllä tosi mukavaa tässä hetkessä!

   Poista