Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

torstai 31. toukokuuta 2018

Piinaava kuivuus!

Paikoin metsämansikat ovat ihan lääpällään!

Nyt on kuivaa! Meillä täällä itä-Pirkanmaalla ei ole satanut viikkokausiin. Pikkuhiljaa se alkaa näkymään luonnossa. Jotenkin tuntuu ihan uskomattomalta, että vielä jokin aikaa sitten vesi lillui alavilla paikoilla. Ja nyt on sitten niin kuivaa, että pölisee!

Naapurin pellolla kylvetään. Vaikea uskoa, että tuolla mikään itää!

Ja onneksi eivät kylvä ihan tuossa rajapellolla. Olisi joka paikka harmaana!

Pihassa kuivuus alkaa näkymään sillä, että nurmikot ovat paikka paikoin ihan ruskeana. Meillähän on tässä ihan talon ympärillä kalliota. Hyvin huomaa paikat, missä kallio on aikas lähellä pintaa.
Nurmikkoa meillä on niin paljon, että sitä ei todellakaan aleta kastelemaan. Ainakaan vielä.... Onneksi meillä on kaksi omaa kaivoa, ettei tarvitse kunnanvettä kasteluhommiin käyttää.

 Pelloillakin kuivuus näkyy niin, että heinä on lakannut kasvamasta. Kuten olen moneen eri otteeseen maininnut, että meidän pientila on varmaan pitäjän savisin. Ja savimaahan on siitä kiva, että sitten kun se kuivuu, se kuivuu kunnolla!

Huonosti kasvaa!

Ne kohdat pellosta, mitkä olivat vedenvallassa lähes koko viime kesän ja tämän kevään, ovat nyt ihan paljaana ja halkeilleina. Kiva!


Halkeaakohan Kiinaan asti!

Lammen pinta laskee ihan silmissä! Vesi siinä on laskenut ainakin puolimetriä. Se oli keväällä ihan piripintaan ja tulvi ylivuotoputkesta ylikin.
Se on onneksi syvästä päästä pari metriä syvä. Mutta matalasta päästä alkaa jo lumpeet kohta jäämään kuivalle maalle!


Lumpeilla alkaa olemaan kohta kuivat oltavat!

Pihametsikön puista männyt ja katajat näyttävät kärsivän eniten. Ainakin ne, mitkä ovat tuossa pihatien varressa ja lähellä  talon vierus kalliota.

Männyt kellastuu...

... ja katajat ruskistuu!


Meidän talonpäädyssä olevalla kalliolla on tosi paljon mehitähtiä ja kallion alla kasvaa saniaisia. Ne ovat nyt tosi kovilla. Viime kesänä mehitähdet kukoistivat ja kukkivat niin mehevinä että. Saas nähdä miten niiden käy tänä kesänä. Toisaalta, ne ovat kyllä todella sitkeitä. Niiden ei tarvitse saada kuin tippa vettä ja taas herätään henkiin!

Mehitähdet ihan keltaisina!

Maksaruohotkin alkavat rapistumaan.

Saniaiset allapäin!

Metsäpuutarhaa olemme joutuneet kastelemaan. Rodothan saivat vähän siipeensä, tai pitäisikö sanoa "lehteensä", viime talven pakkasissa ja kevään ahavassa, vaikka niitä keväällä heti kasteltiinkin. Huonosti kukkivat, kaimalikkaa lukuun ottamatta, mutta viime kesänähän kaikki olivat niin upeassa kukassa. Ei kai nekään joka vuosi runsaasti kuki.

Marketta kukoistaa! <3

Perennat metsäpuutarhassa ovat kipeästi veden tarpeessa!


Marjapensaat ja hedelmäpuut saavat olla oman onnensa varassa. Mutta pensasmustikoita olemme kastelleet. Ne kun ovat muutenkin aikas kuivassa paikassa puimalan päädyssä. Jopa sateisina kesinä niihin ei vesi välttämättä osu.

Osassa pensasmustikoista on ihan kivasti kukkia!

Karhunvatukkaa ollaan kastelut ihan jo keväästä. Se kun on sellainen, että aikaisin keväällä saattaa kuivahtaa, jos maa on vielä jäässä.
Nyt karhunvatukassa on jo isot nuput! Jos mitään ihmeellistä ei satu, tänä vuonna sato ehtii kyllä kypsyä aivan varmasti!

Karhunvatukka on tosi kaunis kukkiessaan!

Meillä ei yleensä perennapenkkejä kastella. Ne mitkä ovat tähänkin asti selvinneet, selviävät kyllä jatkossakin.
Mutta... nyt meillä on näitä omia hankintoja, joita vähän haluaa helliä. Kuten Beiben aikanaan Virosta ostamat oranssi kullerot...... ja minulle rakkaat ukonhatut ja kirjavalehtinen lehtosinilatva.

Pieni lehtosinilatva

Köynnösukonhattu

Vaaleanpunainen ukonhattu

Myöskin joitain juuri kukintaansa aloittavan janoa olen vedellä ravinnut.

Pionin pallukka!

Unikon karvainen nuppu!

Jättipoimulehden kaunis nuppu ja klassinen vesipisara!

Vuorikaunokki availee kohta kukintaansa!

Pari talvea sitten, monta perennaa koki kovan kohtalon Leppämäessä, kun talvi iski rousteen paljaaseen maahan. Esimerkiksi komeat kallionauhukset kuolivat melkein kaikki. Nyt näitä paria jäljelle jjäänyttä olen hoivannut kastelemalla.

Pidän kovasti kalloinauhuksista!

Kasvilavojen kastelussa on ollut ihan tarpeeksi kyllä hommia ilman noiden kukkapenkkien kastelua. Aamuin ja illoin on saanut kastelukannujen kanssa taapertaa. Onneksi lammessa riittää vielä kasvimaalle vettä ja Beibe on tuonut traktorin perässä vettä tynnyrillä minulle kasvihuoneelle. Josko ahkera kastelu yhdistettynä tähän lämpöön toisi mahti sadon tänä vuonna. Ainakin näyttää lupaavalta!

Harvoin meinaan pavut ovat toukokuussa näin isoja!

Kuivuushan ei ole meillä se ainut vitsaus, vaan myös hyttyset käyvät hermoille. Olimme toiveikkaita, että kuivuus veisi hyttyset nopeasti, mutta turha toivo. Niitä on niin maan perkeleesti! Jopa Beibe, joka ei ole niille herkkä, on ollut ihan paiseilla.

Ei ole kivaan, ei!

Mutta kaunistahan nyt on ollut, sitä ei sovi kiistää! Iltaisin ihailen talon päädyssä olevaa vanhaa, valkoista syreeniä. Se on niin valoisan näköinen. Ja onneksi se näkyy hienosti yläkerran ikkunasta, että sitä voi ihailla turvalliseti, ilman pelkoa verenimiöistä!Perjantaiksi on annettu säätiedotuksessa pieni toive sateesta. Saas nähdä, miten käy!

6 kommenttia:

 1. No sen kyllä tietää, miksi hyttyset sinua pistelevät - olet herkullisen makuinen! Äitini ja pappani molemmat ovat sellaisia pahanmakuisia jostain syystä ja itikat heitä karttoivat, vaikka eivät syöneet B-vitamiinia!

  Kuivaa on ja sadetanssin aika alkaa kohta olemaan! Onpa sinulla komeat pavut, harvoin toukokuussa edes kannattaa papuja kylvääkään kun maa on vielä niin kylmä! Mistä olet hankkinut sen vaaleanpunaisen ukonhatun? Millä kuritat lammen osmankäämejä?

  Mukavaa alkavaa viikonloppua ja eikös sinulla lomakin ala olla jo kohta alkamassa? Hyvää lomaa siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, näin olen ennenkin kuullut mainittavan! ='D Mutta voisin olla mieluummin pahan makuinen. On tämä syötävänä olo sen verran tuskaisaa!

   Ei sitten tänään satanut! Eli kastelurumba jatkuu...

   Joo, tarhapavut ovat jo tosi isoja. Toukokuun alusta ne kylvin ja alkavat kohta kukkimaan.

   Turin Virosta kukkamarkkinoilta ostin joku vuosi sitten. On onneksi viihtynyt hyvin. Täytyisi ottaa siemeniä siitä syksyllä!

   Beibe ihan väkivalloin repii osmankäämejä. Kielsin häntä ihan kaikki repimästä, kun niitä sudenkorennon toukkia on tuolla lammessa. Täytyy jättää niille muutamia korsia, jotta saavat kiivetä kuoriutumaan niille.

   Kyllä, oikeassa olet. Loma alkoi tänään, jee!

   Poista
 2. Kyllä, kuivaa on. Oma kaivo olisi niin tarpeen.
  Meillä on maksullisella vedellä kasteltu enää muutama kesäkukka ja vähän noita siirrettyjä mustikoita.
  Mutta pahasti näyttää siltä, että jään ilman kasvihuoneen täytettä. Jengihän hamstrasi kaikki tomaatit ja kurkut jo vappuna ja nyt myydään ei-oota. Minä kun en perinteisesti ole uskaltanut laittaa mitään ennen kesäkuun alkua, kun harva se vuosi on ollut niin viileitä öitä. Meidän kasvihuoneeseen kun ei saa minkään maan lämmitystä ja sitten harmittaisi, jos kalliit taimet paleltuisivat (sitäkin on sattunut).

  Kyllä, nyt saisi jo vähän sataa, vaikka ihan joka yö tulevan viikon.
  Mutta kaunista on, ja olen nauttinut lämmöstä ja ulkoilmasta ihan mahdottomasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on onneksi omaakin vettä. Ei tuollaista määrää kasvilavoja kunnallisella kukaan raaskisi kastella.

   Jaa, täällä päin kyllä on tarjontaa taimista ihan hyvin. Ihan taimistoilla ja Honkkarissa ja Bauhaussissakin katselin, että oli uusia taimia tullut. Hankkijalta kävin eilen hakemassa rehuja ja sielläkin oli tomaatteja montaa eri laatua.

   Toivotaan sitä sadetta tosiaa öiksi ja että päivisin kauniit kelit jatkuisivat!

   Poista
 3. Samat havainnot omalla heinäpellolla, heinä kasvaa hitaasti ja viime kesän ja syksyn rapakot ovat ohan kituliaita ta jopa paljaita.
  Kasvimaalla sen sijaan kukoistaa kunhan jaksaa kuljetella kastelukannuja. Asun lehtomaisemassa, joten kovin pahasti kuivuus ei ole vielä iskenyt ympäröivään luontoon, eikä perennpoita ole tarvinnut kastella, paitsi tietysti uusia taimia. Menen viikonloppuna naapuriin talonmaalaustalkoisiin, eiköhän se houkuta sateen paikalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vihannekset hyvin pärjäävät lavoissa, kun niitä vaan jaksaa vedellä holvata!

   Pitäisiköhän tosiaan ottaa jokin maalausurakka. Sitäkin laatua hommissa kyllä piisaisi! ='D

   Poista