sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Kurpitsapikkelssi ja minkä kanssa se sopii yllättävän hyvin!

Pikkelssiaineet omasta maasta! <3


Meillä on tänä vuonna maltillisisesti talvikurpitsaa kasvamassa. Johtuen osin siitä, että osa siemenistä ei lähtenyt itämään ja alkukesän kylmä jakso tuulineen tappoi osan taimista.
No hyvä niin, koska talvikurpitsaa meillä ei nyt niin kauheasti käytetä. Tai käytetään, jos sitä tulee! Mutta on kiva, kun ei tavitse ihan joka aterialla sitä syödä.
Pitäisi keksiä sille uusia käyttökohteita, koska meillä kuitenkin on muutama todellinen jättikurppa kasvamassa. Jos teillä on vinkkejä kurpitsan käyttöön, otetaan niitä ilolla vastaan. Meillä kun sitä käytetään lähinnä sosekeittoihin ja sämpylätaikinoiden joukkoon. Vaikka olen minä siitä kääretorttuakin tehnyt!




En ole mikään suuri säilöttyjen kurpitsakuutioiden ja -pikkelssin ystävä. Olen joskus lapsena niistä tykännyt, mutta jotenkin ne eivät ole minun aikuiseen makuuni istunut.
Kuitenkin sain keittiökollegaltani Titalta niin hyvän vinkin pikkelssin käytöstä, että oli pakko tehdä sitä ja kokeilla, pitikö tämä väite paikkaansa!

KURPITSAPIKKELSSI


  • 2 l kurpitsaa raastettuna
  • 1 sipuli
  • puolikas purjo
  • 1 paprika
  • 1 varsi varsiselleriä
  • kourallinen tilliä
  • kourallinen persiljaa



Liemi:

  • 3 dl vettä
  • 3 dl väkiviinaetikkaa
  • 8 dl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 10 valkopippuria
  • 1 tl muskottipähkinää

Raasta kurpitsa, viipaloi sipuli, purjo, paprika ja varsiselleri. Jätä sivuun odottamaan ja valmista liemi.

Lisää kaikki liemiainekset kattilaan ja keitä pari minuuttia.

Lisää kaikki ainekset kattilaan ja keitä kunnes kurpitsa on kauniin läpikuultavaa. Ehkä noin kymmenisen minuuttia. 
Nosta kattila liedeltä.

Lisää hienonnettu tilli ja persilja kattilaan, sekoita hyvin ja poista kanelitanko.

Purkita kuumana ja sulje kannet tiiviisti.



Palataan siihen vinkkiin, joka sai minut kurpitsapikkelssiä tekemään vuosien tauon jälkeen. Ystäväni Titta kertoili töissä, että heillä syödään kurpitsapikkelssiä kreikkalaisen salaatin kanssa. Eli siis ihan tavallisen fetajuustosalaatin, mihin tulee kurkkua, tomaattia, salaattia, punasipulia ja fetaa. Heillä ei laiteta salaattiin oliiveja, koska he eivät niistä pidä.



Hän kertoi, että kurpitsapikkelssi toi ihanaa mehevyyttä salaattiin, ettei edes salaatinkastiketta välttämättä tarvitse.

Tätähän oli ihan pakko kokeilla, koska jotenkin makuyhdistelmä tuntui niin erikoiselta minun makuuni.



Koska minulla oli keittiövuoro juuri sillä viikolla ja keittiöltä löytyi kaikki aineet tuohon maagiseen makuelämykseen, tein itselleni koesalaatin. Ja kyllä, kurpitsapikkelssi toimi kreikkalaisessa salaatissa erinomaisesti!



Jotenkin pikkelssin kirpeys ja makeus sopi yhteen fetajuuston kermaisuuden ja suolaisuuden kanssa. Niinpä minä sitten tein kurpitsapikkelssiä kotona ja ollaankin syöty kreikkalaista salaattia niin paljon, että yksi purkki on jo tyhjä!




Kokeilkaahan tekin tätä yhdistelmää!


10 kommenttia:

  1. Kiva kun olet saanut kurpitsasatoa. Meillä ei ole kurpitsaa kasvamassa, mutta ostan kyllä niitä syksyllä ja teen tuollaista kurpitsapikkelsiä. Salaatteihin en ole sitä käyttänyt, kiitos vinkistä. Kauniita syyspäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satoa on mukava saada, varsinkin maltillista ja sopivaa! =D

      Kyllähän lapsena koulussa oli tarjolla kaaliraastetta, missä oli kurpitsapikkelssiä. Se ei ollut mitään herkkua. Mutta tuo salaatti on!

      Kivaa viikonalkua sinulle!

      Poista
  2. Kuullostaapa hyvalta tuo yhdistelma! Taytyy joskus kokeilla kun tulee noita salaatteja syotya ihan liian vahan mutta ideoita puuttuu. On myos niin positiivista ja elamanhenkista tama sinun kirjoittelusi, tasta saa paljon virtaa ja inspiraatiota omiinkin touhuihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sitä jotenkin niin mielikuvitukseton on kokeilemaan tuollaisia yhdistelmiä. Minä olen niin perinteinen, että jos jotain on syöty jonkin kanssa, niin sitä syödään hamaan tappiin saakka. Täytyisi heittäytyä enemmän!

      Hei kiitos kauniista sanoistasi! Tosi mukavaa, että pidät jutuistani ja saat niistä jotain itsellesi. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle! =D

      Poista
  3. Meillä kurpitsa uppoaa piirakoiden ja risoton lisäksi myös curryyn: sipulia, valkosipulia, inkivääriä ja chiliä pannulle paahtumaan, päälle tölkki kookosmaitoa, sekaan kurpitsakuutiot ja maun mukaan curryjauhetta. 45 min haudutus ja basmatiriisin kera lautaselle.
    Paahdetut kurpitsakuutiot sopivat maustamaan myös talven patoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Risottoa ja pastaa sekä pumpkin piee on tullut tehtyä. Kiitos tuosta curryn ohjeesta! Vaikuttaa herkulliselta!

      Poista
  4. Ai niin, pitää vielä mainita Nigellan kurpitsa-vuohenjuustolasagne: lasagnelevyjen väliin paahdettua kurpitsaa, tomaattikastiketta ja "valkokastikkeena" pehmeää vuohenjuustoa ja ricottaa. Ihan törkeän hyvää :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muuten hyvä mutta vuohenjuusto on ihan kamalaa! 😝
      Mutta mozzarella vois ajaa saman asian ! Kiitos vinkistä! 😃

      Poista
  5. Taalla Yhdysvalloissa kurpitsa kuuluu vakiosana Kiitospaivan ruokapoytaa, samaten se on oleellinen osa joulupoytaa. Kurpitsasta tehdaan mausteinen piiras, josta kaytetaan nimea pumpkin pie. Se on jouluisen mausteinen piiras, josta itse pidan kovasti. Asun Montanassa ja haeskelin kurpitsapikkelsin ohjetta, se kun ei ole oikein amerikkalainen ruoka. Pidin lapsena Suomessa valtavasti kurpitsapikkelsista. Ihailin ja ihmettelin silloin naapurin kurpitsoja, jotka olivat 6-vuotiaan mielesta hirvittavan isoja :D Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen pumpkin pietä tehnytkin ja se on herkullista!


      Kiitos oikein mukavasta viestistäsi ja kaikkea hyvää sinne Montanaan! Kiva, että vihdoin löysit pikkelssin ohjeen!

      Poista