torstai 29. elokuuta 2019

Öljyyn säilötyt uunissa kuivatut tomaatit


Komeat näkymät

Tomaattia pukkaa nyt ihan urakalla! Oon keitellyt pastakastiketta pakkaseen monta satsia ja lisää täytyy vielä tehdä.


Tuoreenakin ollaan syöty ihan kyllästymiseen asti. Se on kyllä kumma juttu, kun ensin tomaatteja odottaa kieli pitkällä ja sitten ne kypsyy kaikki yhtäaikaa ja ne pursuaa jo korvistakin ulos.


Viime kesänä oli hieman samanlaista positiivista liikatuotantoa tomaateista ja tein uunikuivattuja tomaatteja. Siis minä, joka en voi sietää näitä kaupan aurinkokuivattuja tomaatteja lainkaan! Ne maistuvat mielestäni sellaiselle ihmeellisen ummehtuneelle ja tunkkaiselle.
Mutta ajattelin, että voin sitten vaikka antaa niitä tuliaisina tai muuten vaan lahjoina kavereille.


Siinähän kävi sitten kuitenkin niin, että niistä tulikin ihan sairaan hyviä! Annoin kyllä pari purkkia lahjoiksi, mutta loput vedin kyllä suurella himolla omaan suuhuni.



ÖLJYYN SÄILÖTYT UUNISSA KUIVATUT TOMAATIT


  • 500 g kirsikka- tai muita pieniä tomaatteja puoliksi halkaistuna
  • 3-5 valkosipulinkynttä
  • (1 mieto chili)
  • 1 rkl hunajaa tai sokeria
  • tuoretta timjamia tai jotain muita haluamasia yrttejä pieneksi hakattuna
  • 1 tl suolaa
  • n. 2dl öljyä

Laita halkaistut tomaatit, hienonnettut chili ja valkosipuli, sekä hunaja, yrtit ja mausteet kulhoon ja sekoita hyvin.



Kaada tomaattiseos uunipellille, jossa on leivinpaperi. Levittele tomaatit niin, että ovat tasaisesti pellillä.



Kuivata tomaatteja 100-125 asteessa noin 3-4 tuntia. Kiertoilmatoiminto tehostaa kuivumista, muttei ole välttämätön.
Kääntele tomaatteja kerran tai kaksi kuivumisen aikana.
Tomaattien pitää kuivua nihkeän kuiviksi, mutta jäädä pehmeiksi.



Laita kuivatut tomaatit hyvin pestyihin lasipurkkeihin ja kaada päälle öljyä, niin että tomaatit peittyvät. 
Tomaatit ovat heti käyttövalmiita, mutta kannattaa antaa niiden maustua öljyssä ainakin yön yli.

Öljyyn säilötyt tomaatit pysyvät hyvinä kyllä useita viikkoja, jos ne ovat koko ajan öljyn peitossa. Mutta nämä ovat kyllä niin herkullisia, että tulevat syötyä ennen kuin pilaantua ehtivät!


Nää on ihan järkyn hyviä! Mä voisin syödä näitä ihan pelkiltään, mutta ollaan syöty salaateissa ja leivän päällä. Ajattelin, että näillä ja fetajuustolla voisi vaikka maustaa pastan. Voisi olla hyvää!

Tässä yhtenä päivänä veljeni vaimoineen kävi meillä ja tarjosin juustoja, sekä keksejä kahvin kera. Nää tomaatit sopivat kyllä oivallisesti suolakeksin ja savu-, sekä kermajuuston kanssa.



Ja jos teette näitä, niin muistattehan käyttää tuon ihanasti maustuneen öljyn ruuanlaitossa tai salaattia kostuttamaan!

6 kommenttia:

  1. Oi nam! Meilläkin on suht hyvä sato, katotaan riittäiskö kokeilemaan noita. Aurinkokuivatuista tykkään tosipaljon. Satoisaa elokuun viimeistä viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näiden maukkauden salaisuus on ehkä siinä, että noi tomaatit pyöritellään mausteissa ennen uuniin laittoa. Monissa ohjeissa mausteet laitetaan öljyyn, eikä itse tomaatteihin.

      Kokeile ihmeessä, tulee vähän eri makukulma tomaattiin!

      Kivaa viikonloppua sinullekkin!

      Poista
  2. Tässä tuli jo vesi kielelle...

    VastaaPoista
  3. kuulostaakin tosi hyvältä reseptiltä, tää menee talteen, kiitos!
    oli hauskaa lukea opiskelukuulumisiasi, mukava kuulla, et ala tuntuu jo heti alussa omaltasi. kaikille opiskelijoille tuollainen itseohjautuvuus ei kyl taida sopia, mut onneksi kotitiimissä eri ikäisiä ja erilaisia oppijoita, jotka voivat tukea ja tsempata toinen toistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen, että nämä tomaatit ovat niin hyviä juurikin sen takia, että mausteet on pyöritelty niihin ja mausteetkin ovat paahtuneet uunissa.

      Opiskelu on tosiaan haastavaa pitkälti tuon itseohjautuvuuden takia. Mutta on ollut helpottavaa huomata, ettei nuoriso on ihan yhtä kujalla kuin muorisokin!

      Poista