Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Viikkonäkymiä 23/52, täyttä laukkaa, kesäkuun kukkijoita ja Leppämäen vähäiset kesäkukkaistutukset!


Lauantai 9.6.2018, klo 9.00, tuulista, puolipilvistä, +10 astetta.

Johan kylmeni! Kuka valitti, että oli liian kuuma, tunnustakoot! No ainakin minä, mutta rajansa kaikella. Taas mentiin niinkuin äärilaidasta toiseen.

Hallaakin on ollut monena yönä ja toiveet jättimäisestä kesäkurpitsasadosta taitaa olla menneet kylmyyden myötä. Avomaankurkutkin ottivat kylmää ja ovat tosi kärsineen näköisiä.
Peitelty taimia on, mutta ei se sitten ole riittänyt. Ja kaiken lisäksi, kun ei ole aamuisin ehtinyt tarpeeksi ajoissa kasvimaalle ottamaan harsoja pois, niin jokapäiväinen myrskyäminen on katkonut osan taimista. PRKL!  Ei ketutukseen auta edes se, että "Alavilla mailla hallan vaaraa" on joskus valittu suomenkielen kauneimmaksi lauseeksi!

Vettä on satanut kuuroittain, mutta luonnolle näistä vesimääristä ei ole ollut mitään hyötyä. Meillä on 1000 litran vesisäiliö keräämässä puimalarakennuksen katolta sadevedet. Pönttöön tuli vettä 50 litraa. Joten ei se millilitroissa juuri mitään tee!
Sen verran aina satoi, että vaatteet kastuivat ulkohommissa ja tuli kylmä.

Jotenkin ajateltiin, että tämä kuivuus olisi ollut hyttysten surma. Mutta katin kontit! Nuo pikkaiset vesikuurothan saivat hyttyspopulaation ihan vallan riehaantumaan ja ulkonaolo on yhtä helvettiä.

No, tällästä tämä on, eikä näille sääilmiöille ja luonnolle vaan mitään voi! On vain yritettävä sopeutua, sinnitellä ja pelastettava mitä voi.


Mutta onneksi on jotain ilonaiheitakin! Vaikka pakkaset, kevätahava ja piinaava kuivuus ovat rankaisseet alppiruusuja, silti osa niistä jaksaa kukkia. Aina  vaan jaksan ihmetellä sitä, miten niin mitäänsanomattoman näköiset rankkupuskat voivat kukkia niin upein kukin.

Hups! Mikäs se siellä pyllistelee?!?

Kaimalikkakin kukki hienosti, vaikka teki sitä viime vuonnakin. Olen iloinen tuosta 'Marketta' -alppiruusustani. Narsisti, mikä narsisti!

'Marketan' kukinta alkaa olla jo ohi!

Pari rodoa vielä virittäytyy kukkaan ja ollaankin niitä kasteltu, sekä lannoitetta niille annettu. Minusta alppiruusun nuputkin ovat tosi söpöt!


Tämä pieni rodo on aivan hurmaava!

Jaksan myös hämmästellä sitä, miten paljon sitten loppuen lopuksi meidän vähäisissä kukkapenkeissä on kukkaa. Tosin niitä kukkioita rönsyilee kukkapenkkien ulkopuolellakin. Ja tuntuu, että ne voivat kaikkein parhaiten!

Kukkapenkin ängelmä on ihan kirvoissa!

Mutta itsekylväytyneet ovat reheviä tuossa laatoituksella!

Unikko kukkii hienosti ja eräs tuttavamme sanoikin, että unikoiden kukinta tietää sateita. Ja niin se taitaa olla pionienkin kanssa.
Niin meilläkin satoi viikolla, mutta eipä juuri merkittäviä määriä. Joten unikonkukat eivät hakkautuneet piloille.


Akileijat kukkivat ja nekin suurin osa kukkapenkin ulkopuolella! Täytyy ripotella siemeniä takaisin kukkapenkkiin, koska näyttäisi olevan sellaisiakin, mitkä ovat ihan erilaisia mitä olen aikanaan istuttanut.Onko tämä nyt sitä Potanger -tyyliä?

Tämä valkoinen kerrottu on aivan ihana! <3


Ostin jokunen vuosi sitten eräästä taimienvaihtotapahtumasta Taatankurjenmiekan. Se onkin yllätys, yllätys, viihtynyt meillä ja alkaa virittäytymään kukkaan. On kaunis kuin mikä kukkiessaan!Karhunvatukkakin kukkii komeasti. Ja tosi aikaisin! Ollaan sitä kasteltu, koska se tuppaa keväällä helposti kuivumaan.
Karhunvatukka on mielestäni kukkiessaan ihan köynnösruusun veroinen kaunotar. Aikainen kukinta saattaa luvata sitä, että marjatkin ehtisivät kypsyä tänä vuonna. Viime vuonna pakkanen ne vei.
Naapurin mehiläiset ovat ilmaantuneet auringon pilkahtaessa, karhunvatukan kukkiin pörräämään. Hyvä!

Hyvää satoa lupailee!

Vähäiset oli minun viime syksyiset sipulikukkaistutukseni. Mutta muutamia isojen laukkojen sipuleita istutin. Ne ovat nyt täydessä laukassa! ;'D


Näitä on kyllä ehdottomasti istutettava ensi syksynä lisää. On ne vaan niin komeita! Ja kun ovat vielä tuolla muiden kukkien keskellä ja ruusupuskissa, eivät niiden ränsistyneet, kellastuneet lehdetkään näy.

Mutta ei saa unohtaa kasvimaalla kukkivaan ruoholaukkaa. Se on ihan yhtä kaunis kuin nuo isommat serkkunsa!

Tämä yksilö on itse kylväytynyt lavan ulkopuolelle!

Helmiorapihlaja kukkii muutamalla kukkatertulla. Viime kesänä se ei kukkinut ollenkaan.
Sen juurella vuorikaunokit ovat ihan parhaassa kukassaan.
Olen myös hämmästellyt sitä, että valkoinen hanhikkipensas kukkii nyt jo. Yleensähän se on loppukesän kukkijoita.


Kurjenpolvet kukkapenkeissä aloittelevat kukintaansa. Lehtosinilatvat eivät vielä kukkapenkeissä kuki, mutta siemetäneet karkulaiset sen sijaan jo kukkivat.Yksi projekti olisi kaivaa konnantatarkasvusto ylös ja siirtää se pihakeinun ympärille. Piti tehdä se jo viime syksynä, mutta aika vaan meni ohi. Sille olisi jo paikatkin kaiveltu valmiiksi.
No joo, ehkä sen tämän loman aikana saan tehtyä. Mutta en mene lupaamaan!Olen ollut tänä kesänä pihi kesäkukkien suhteen ja panostanut enemmänkin hyötykasveihin. En minä sillä, etteikö kesäkukistakin hyötyä olisi! Mutta olen kuitenkin laittanut kukkalaatikoihin yrttejä, chilejä ja sen sellaista.

Joitain kesäkukkia kuitenkin ostin. Ihan vakkaria on, että laitan ulkosaunalle verenpisaroita ja ahkeraliisoja. Niitä tulee siellä ohimennen hoidettua ja menestyvät hyvin tuolla puolivarjoisalla paikalla. Sitä paitsi, Beibe tykkää verenpisaroista ja minä ahkeraliisoista. Joten molemmille jotain!


Minä rakastan tuota sydämen muotoista oksankohtaa ulkosaunan seinässä! <3
Kallion paviljongille olen laittanut ahkeraliisaa ja lankaköynnöstä. Valkoiset kukat mustassa ruukussa, näkyvät hyvin sieltä.


Ja sen verran minusta narsistin vikaa löytyy, että laitan aina Markettoja johonkin. Useasti niitä on meidän ulkorappusilla. Ja jos vain jostain kohtuuhintaisen runkomarken löydän, sellaisen asetelmaani hankin.

Narsisti-Marketan istutus! ='D

Että tälläistä kukintaa Leppämäessä!

14 kommenttia:

 1. Itikat! Niitä on aivan valtavasti! Meinaavat syödä elävältä ja vaikka käytän myrkkyä niin aina syövät silti. Hienolta teillä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo niin on paljon! 😠 Tänään kun vähän aurinko paistoi, niin johan alkoi paarmaa pörräämään. Ja hyttysistä nyt puhumattakaan. Niitähän on ihan järkysti!

   Kiitos kehuista! 😃

   Poista
 2. Puutarhurin kannalta sää on ollut kaikkea muuta, kuin ihanteellinen. Toki lämpö on mukavaa, mutta tuuli ja kuivuus ovat tehostaneet sen vaikutusta melkoisesti. Nyt näyttäisi olevan yölläkin lämpimämpää, viime viikolla yhtenä yönä 0, muina vähän enemmän.
  Sinä olet onnistunut valkoisen laukan kanssa. Istutin sitä syksyllä useita kappaleita ja vain yksi nousi. Samoin on käynyt ennenkin. Ruohosipuli on yksi lempiyrteistäni ja -kasveistani ylipäätään. Sitä minulla on kukkapenkeissäkin.
  Vaikka kuivuus kurittaa puutarhaa ankarasti ja liian usein siitä marmatan, en ota siitä turhia paineita. Säälle ei mitään mahda. Tämä on tällainen kesä ja seuraava taas ehkä jotain muuta. Kaikella on hyvät ja huonot puolensa. Nautitaan niistä hyvistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, ei ole mikään ihannekesä puutarhan suhteen. Joo, onneksi yöt lämpenevät, ainakin toistaiseksi.

   Kyllä nuo valkoiset laukat ovat tainneet onnistua ihan omillaan. Maahan ne istutin ja niine hyvineen ovat olleet!
   Mutta nyt näistä muutamista laukoista innostuneena, aion kyllä syksyllä laittaa niitä lisää!

   Poista
 3. Täällä ei ole onneksi itikoista haittaa ollenkaan. No, täällä sitten kyllä tuulee niin, että sukat pyörii jaloissa! Mieluummin kuitenkin tuuli kuin itikat!!!

  Sulla on ihanasti siellä kukkia! ❤ Mulla ei tänäkään vuonna ole kuin padallinen orvokkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on on niin avara piha. Kyllä minäkin tuulen ennemmin otan kuin hyttyset!

   Hei, äläs nyt vähättele! Orvokkipata on ihan hyvä ja ei vie aikaa!

   Poista
 4. Täällä on toinen rutkuttaja, liiasta kuumuudesta ja taas halla tuli ja puraisi, onneksi vain perunoiden lehtiä - ei muuta. Nurmi oli jäässä samoin autonlasit, herkkiskasvit ovat vielä kasvihuoneessa, mutta loppuviikosta aion ne avomaalle laittaa. Valkoiset kukat ovat ihania, laukoista en oikein välitä paitsi ruoholaukasta tietenkin ja muistakin syötävistä laukoista :D. Meillä ei hyttysiä kovin paljoa ole tai sitten maistun pahalle, paarmat tykkäävät minusta eritoten.

  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nyt on ollut pari päivää hieman viileämpää ja mukavia kelejä tehdä hommia. Mutta lämpenevää on luvannut taas viikonlopuksi!

   Meillä ei sentään ollut ihan noin kylmää, mutta kesäkurpitsat ja kurkut saivat kyllä lehteensä! =(

   Meillä vaan hyttysmäärä lisääntyy. Niitä on ihan sairaasti! Ja paarmoja kanssa!

   Poista
 5. Siellä on kaunista kukkien juhlaa kuivuudesta huolimatta.
  Toivottavasti kelit lämpenee pian!
  Maailman kirjat sekaisin taas kun meillä tullut vettä joka viikko, eikä täällä yleensä sada kesä-heinäkuussa juuri koskaan.
  Eilen saatiin Saharan hiekat niskaamme ja piti pestä paksusta hiekasta pihat, terssit, ikunat ja autot ennen kuin hiekka jämähtää kiinni.

  Lempeitä kesäkuun tuulia sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Pari kesää on tullut vettä niinkuin sieltä kuuluisasta takapuolesta ja nyt on niin kuivaa, että rutisee.

   Meillä ei sentäs Saharan hiekat tänne asti pöllyä. Mutta joitakin vuosia sitten tuli Venäjän metsäpalojen savut!

   Mukavaa kesää sinnekkin, kaikesta huolimatta!

   Poista
 6. Meillä ei ole satanut yli kuukauteen. Tulenteko kielto jyrää notskifiilistelyt, mutta ymmärtäähän sen kun luonto on rutikuivaa tuossa vieressä. Hyttysiä on ollut ihan älyttömästi. Iltalenkeille turjustetaan paksua vaatetta ja hyttyslakit, ei ole miellyttävää viilettää mustaa hyttysparvea karkuun :/
  Helteet oli ihanat, nyt on hippasen viileää kun tottu auringossa kölliin +30 ja yli kotikallioilla.
  Iloa uuteen viikkoon Leppämäelle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä satoi niin, että sitä juuri voi sanoa sateeksi. Mustaa pilveä tulee Kuhmalahtea kohden, mutta ne hajoavat noihin harjuihin ja vesistöihin.

   Minä urheana painan pitkin kemää shortsit jalassa, kinttuja kirveltäen. Tuleepahan juostua siinä samalla iltalenkki kastelukannujen kanssa. Ei meinaan voi sekunnin sadasosaksikaan pysähtyä!

   Poista
 7. ei jumpe, pyllistelevä puutarhatonttu, D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisen irstailevan puutarhatontun minäkin tänne kelpuutin! ='D

   Poista