maanantai 4. kesäkuuta 2018

Askeleemme omavaraistelussa 6/2018. Etenee... etenee!


Riimunnarut ovat jääneet työttömiksi. Laidunkausi on avattu!


Moi taas ja terveisiä täältä Leppämäen työleiriltä! Nyt on sellaista haipakkaa näitten hommien kanssa, että on pakotettava itsensä lepäämään ja nukkumaan. Minulla on "onneksi" ollut taas noita käsi- ja nivelvaivoja kropassa, että on pakko ollut vähän kuunnella kehon jaksamista. Se on rajallista, vaikka pää jaksaisi kuinka!

On maltettava nauttia esim. siitä, että lumme kukkii jo lammella!


On ollut vähän ristiriitaisia mietteitä näitten kelien suhteen. On ihan liian kuumaa hommien tekoon ja kuivuuskin on piinaavaa.
Mutta toisaalta, kaikki kasvaa niin upeasti! Kunhan vain jaksaa kastella tarpeeksi... Meillä ei ole koskaan ollut esimerkiksi pavut noin pitkällä kasvussa. Laitoin ne toukokuun alkupuolella ihan siemenenä maahan ja ne alkaa kukkimaan ihan tuota pikaa.

Pavut ja perunat kasvavat kilpaa!


Samoin osa perunoista kukkii ja osa virittelee kukintaa. No, ne kyllä olivat esikasvatuksessa sisällä. Joten ne saivat muutenkin vähän varaslähtöä kesään.

Hommasin pari okan taimea. Ne tekevät myös syötävän mukulan.


Laidunkausi on elukoilla alkanut. Hehku-lehmä ja lampaat Tippi ja Napero ovat olleet tarhassa yötä jo viikkoja. Mutta nyt likat pääsivät oikein vihreellekkin.

Se on vähän niin ja näin, nauttivatko auringonpaahteesta, kuumuudesta ja verenimiöistä. Meille on nimittäin paarmatkin jo ilmestyneet. Mutta me ihmiset ajatellaan niin, että pakkohan elukoiden on  nauttia. Sillä onhan nyt kesä!

Likat "nauttivat"!


Kanojen ullkonapitokielto loppui ja luukut avattiin. Osa porukasta on ihan jee! Mutta osa vaan hautoo ja ihan tyhjää kaikenlisäksi.

Meidän kanala. I love it! <3


Talvi-kana on jo vanha eukko, eikä muni. Mutta se on elävä hautomakone, joten laitoin omien orppien munia kymmenisen sen alle. Emme ole kiireiltämme ehtineet munia läpivalaisemaan ja kohta niiden pitäisi jo alkaa kuoriutumaankin. Ihanaa, että kana hoitaa tiput, eikä itse tarvitse juurikaan tikkua ristiin sen suhteen laittaa.Onhan meillä kymmenen konehaudottua tipua. Niitä ollaan kuskailtu päivisin ulos. Luin joskus Maatalousoppi -nimisestä kirjasta, että kanantipuista kasvaa terveitä ja vahvoja, jos ne saavat auringonvaloa. Jos tämä pitää paikkansa, nämä tiput kasvavat pitäjän vahvimmaksi. Niin paljon aurinkoa ja ulkoilmaa ne ovat saaneet!Olen varannut vielä lisää siitosmunia ja ne toivottavasti tulevat ensi viikolla postitse. Näin saan uutta verta parveeni.
 Nämä omien kanojen tiput myyn mahdollisuuksien mukaan. Näissä on kyllä hienoja värejä, mutta en halua kauheasti sisäsiittoisuutta. Että, jos jotakuta orpingtonit kiinnostavat, niin täällä olisi!

Kaneilla on poikaset taas. Ellalla 7 ja Jadella 2. Niissäkin on oma hommansa. Heinää täytyy niittää ja vettä kuluu runsaasti.
Vielä muutama viikko ja sitten ne voi erottaa emoistaan. Siitäkin liikenee pari siitosparia myyntiin, koska ovat erisukuisia.

Pikku-pupuja!


Kasvispuolella ollaan omenapuita hommattu lisää. Pari ostettiin puutarhamessuilta ja sain Beibeltä yhden äitienpäivälahjaksi. Ne ovat vielä istuttamatta, mutta niille on onneksi paikat tiedossa!

Sain vielä tyttäreltä äipänpäivälahjaksi makeapihlajan, joka on myös istuttamatta. Paikka sillekkin on katsottuna. Joten, ei tässä mitään hätää ole!

Niin paljon istutettavaa!


Mua niin ärsytti, kun noi kädet alkoivat vihoittelemaan. Nyt kun olisi ollut tälläinen kevät ja alkukesä! No, nyt kun lääkekuuri puree ja kesäloma on alkanut, olen panostanut ihan kybällä kasvimaalle. Tai no, olen minä vähän muutakin tehnyt, kuten saunonut ja käynyt parissa lähimatkailukohteessa. Mutta on se vaan jännää, kun saa käyttää kaiken aikansa tänne kotiin ja itteesä, saa ihan mielettömästi aikaiseksi! Ollaan niin nautittu Beiben kanssa siitä, kun saadaa painaa menemään ja olla väsyneitä illalla saunanlauteilla kylmä juoma kädessä!

Tiesittekö, että päivänliljan nuput ovat syötäviä?


Hommattiin vähän lisää lavakauluksia ja muutamia vielä mahtuisi lisää. Kovin homma on ollut maan kattamisessa pahvilla, sanomalehdillä ja oljella. Olemme mallanneet lavat niin, että ruohonleikkuri kuitenkin mahtuu väleihin, jos peittäminen pettää.
Ja kokemuksesta tiedämme, että tuleehan ne rikkikset katteiden läpi. Mutta ei tuo kate huonoa tee tuolle savijankolle. Voi olla, että tuossa on joskus niin viljava multa, että lavaviljelyn saa unohtaa! Niin varmaan... ='D

Silmä lepää tässä näyssä!

Syksyllä kylvetyt palsternakat ovat jo isoja!

Saas nähdä onnistuuko punajuuri tänä vuonna. Epäilen...

Syyskylvettyä porkkanaa, jee!

Valkosipulit ovat komeita, perunakin ihan jees tuolla takana!

Itsekylväytynyttä violettia hernettä.

Kesäkurpitsaa sen kaveriksi!


Eli kasvimaahan on panostettu, niinkuin uhottiinkin. Mutta miten kasvihuone? Vanhassa lasihuoneessa on muutamia tomaatteja, pari kurkkua, meloneita paria laatua ja ostettuja ja itsekasvatettuja paprikoita.
Olen näiden lisäksi hommannut muutaman amppelitomaatin, kun halvalla sain pikkutaimia. Ne ovatkin parissa viikossa kasvaneet niin isoiksi, että yhdessä on jo raakileita ja muutkin kukkivat.
Yksi onnneton amppelichili minulla on kasvarissa myös. Se on aikas pieni, mutta jos kesä jatkuu tälläisenä, se kyllä ehtii isoksi ja tuottavaksi. Näin minä haluan uskoa!Mutta uusi kasvihuone on tilattuna ja toivottavasti ehtii tulemaan loman aikana, jotta kerettäisiin se kasaamaan. Beibe on traktorilla kärrännyt pohjalle mursketta ja tilattiin isompi kasvari, kuin oli alunperin ajatus. Mutta kun "halvalla" saatiin!

Vähän pelottavaa on, että sinnekkin tulee vielä taimia hankittua tälle kesälle. Juhannuksen jälkeen on just sopivasti taimialet!

Siihen se tulee!


Chilintaimia kasvatin itse. Ehkä vähän liioittelin, koska meillä on nyt noin 40-50 chiliä. En ole edes tarkkaa lukua ottanut, mutta kymmenen sinne tai tänne!

Viime vuonna chilit meni vähän persiilleen, kun oli niin kylmä. Tämä vuosi näyttää hyvältä lämmön suhteen. Ellei vielä tule se kuuluisa takatalvi. Viimeistään juhannuksena...

Ja sitten vähän hilii!


Muutenkin Leppämäessä ollaan panostettu hyötyyn istutuksissa. En minä sillä, etteikö kesäkukistakin olisi hyötyä! Mutta jotenkin olen halunnut laittaa kesäkukkalaatikoihin juurikin noita chilejä, sekä yrttejä. Ja kukkivathan nekin!

Narsistinen Marketta-istutus, riippatimjami ja chilejä harson alla.


Meillä on ollut perinteisesti aina kukka-amppelit aitan rapulla. Beibeltä kysyin hänen hyväksyntänsä siihen, että ostaisin mansikka- ja tomaattiamppelit siihen tänä vuonna. Olisi ehkä pitänyt hankkia kaksi mansikka-amppelia, mutta nyt mennään näin. Syystä, että minulla iski piheys taimistolla!

Kauniitahan nämäkin ovat, eikö vain?

Aitanpäätyyn on jo istutettu yrttejä ja lisää tulee!

Minttuja ja timjamia on jo laitettu.


Talveen ollaan alettu varautumaan tekemällä kerppuja elukoille. Joitakin on jo kuivumassa ja nämä lämpimät, tuuliset ilmat ovatkin kuivattaneet kerput jo lähes kuiviksi. Perjantaina illalla niitä tehtiin ja nyt ne ovat ihanan vihreitä ja rapisevia.

Pajukerppuja


Laitettiin ne ensin puruvarastoon roikkumaan ja jatkosäilytykseen ne menevät sitten tallinylisille. Tein myös mäkimeiramikerppuja muutaman, kun harvensin kasvustoja. Luulisi niidenkin maittavan elukoille.

Beiben tekemä potkukelkka kesäkäytössä! ='D

Villiyrttikauden alku meni vähän niinkuin ohi meiltä. Nokkosta ryöppäsin pakkaseen ja yhden satsin ehdin keittämään kuusenkerkkäsiirappia. Mutta kun on ollut niin lämmintä ja paljon hommia, luonto kasvaa niin hurjaa vauhtia, ettei vaan pysy kyydissä mukana!

Koska kuusenkerkkäkausi meni jo, ajattelin tehdä itse giniä katajan kerkistä. Tämä nyt on tälläinen kokeilu. Mutta viime vuonna tein kuusenkerkkälikööriä "lääkkeeksi" ja se oli tosi hyvää... eikun tehokasta?!?
Onhan katajallakin kaikenlaisia hyviä terveysvaikutuksia ja niinpä minä kerkät upotin likoomaan pullolliseen "Jormaa".
Kunhan siellä uiskentelevat kuukauden päivät, keittelen sokerisiirapin ja yhdistän ne, toivottavasti, jumalaiseksi juomaksi, mitä sitten talven kylminä ja pimeinä iltoina nautitaan Beiben kanssa takkatulen ääressä.


Tinktuuraa tulossa!


Tälläistä tänne; kuumaa, työntäyteistä ja kiireistä, ihanaa elämää!  Tämä postaus on osa omavaraisuus-bloggareiden joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina julkaistavaa joukkopostaussarjaa. Voit käydä lukemassa muiden omavaraistelijoiden touhuista alla olevista linkeistä!


Turvallinen näky; halkopino! <3


Mukavaa kesää teille kaikille lukijoille. Nyt nautitaan tästä ihanasta kesästä!

https://maatiaiskananen.blogspot.com/2018/06/askel-askeleelta-kohti-omavaraisuutta.html

22 kommenttia:

 1. Voisin sanoa, että tahtisi hengästyttää, paljon - niin paljon mielenkiintoista jälleen! Hyvä, että saat lisää kasvaritilaa ja tuon syyskylvön otan nyt ohjelmaan kun sain siihen mahdollisuudet, komeat porkkanan naatit sinulla jo, onko ne harson alla kasvaneet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hyvä tälleen itsekin huomata, että paljon on taas tullut tehtyä. Kun minulla ainakin tulee jatkuvasti sellainen olo, ettei mikään etene. Mutta kun asioita kuvaa ja kirjaa tänne blogiin, niin huomaa, että onhan tapahtunut!

   Upea lavakaulusmaa sinulla! Syyskylvö on hyvä keino säästää hommia keväältä. En ole porkkanoita, enkä juuri mitään muutakaan harsottanut. Olen niin laiska! Mutta kun lavat eivät ole ihan piripintaan multaa, ilmeisesti ne ovat niin suojaisia, että porkkanatkin ovat kasvaneet hyvin.

   Poista
 2. Wautsi, paljon on tapahtunut! Meillä ei ole vielä tipusia ulos päästetty, kun siitä vedosta kuulin niin paljon pelottelua. Olen kuitenkin pohtinut, että nauttisivat varmasti ulkoilusta.
  Ihanaa kesäkuuta teille sinne työleirille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku hiljaa... =D!

   Olen aina laittanut tipusia ulos, kun siihen on vain mahdollisuus. Sen jälkeen, kun ovat alkaneet kasvattamaan sulkia.
   Joskus keväät ovat sen verran kylmiä, että olen vain nostanut niitä hetkeksi omassa häkissään aurinkoon. Mutta nyt oli niin lämmintä, että ovat olleet ihan tuossa ulkohäkissä suoraan maassa, jotta saavat kuopsutella ja syödä nurmea. Siirrän vaan häkkiä päivittäin, jotta pohja on sitten aina puhdas.

   Kivaa kesäkuuta ja mahtisatojen odotusta teillekin! ='D

   Poista
 3. Oletpas saanut hurjan paljon aikaiseksi. Paljon olet tehnyt työtä kasvimaalla. Kiva on sitten nauttia kasvimaan antimista. Hyvää jatkoa, muistahan huilata välillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä sitten jotain on aikaiseksi saanut, vaikka tuntui siltä, ettei mikään edisty. Loman aloitus toi uutta virtaa meihin!

   Lepo... yliarvostettua! ='D

   Poista
 4. Teilläkin on kasvatushommat jo pitkällä. Toisaalta on ihana, että satoa luultavasti saa tänä vuonna aiemmin, mutta toisaalta pelottaa, että mitä muita yllätyksiä luontoäiti meille puuhaa, kun ilmeisesti säät nyt sitten kylmenevät. Härkäpavut ovat meilläkin jo valtavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis, ihan käsittämätöntä, kuinka isoja jo kasvikset ovat! Mutta niinkuin sanoit, luonto voi vielä yllättää ja sato voi jäädäkin saamatta!

   Poista
 5. Hyvällä mallilla kaikki hommat teillä. :) alankin seurata blogiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mutta jotain vielä tarvitsee tehdä. Ja alettava jo ottamaan seuraaviakin kesiä huomioon. Talveen varustautuminen on jo aloitettava!

   Kiva, että jäit seuraamaan. Olet tervetullut joukkoon! Tulen vastavierailulle jossain vaiheessa ajan kanssa!

   Poista
 6. Onpa tiellä kaunis kasvimaa ja kasvihuone ☺️ Ja hirmuisesti olette saaneet aikaiseksi. Minullakin jäi villiyrtit hyödyntämättä; kesä tuli niin rytinällä, että hyvä, kun kevättöissä pysyi jotenkin mukana 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista! Beibe nauroikin, että olen saanut hyvin rajattua kuvista kaikki rytökasat! ='D

   Harmitti kovasti, kun en ehtinyt kuusenkerkkäsiirappia keitellä enempää. Se on kuitenkin niin monikäyttöistä ruuanlaitossa ja hyvää!

   Poista
 7. Silmä todellakin lepää kuvien kauneudessa ja kasvun ihmeessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä sitten muut osat kropassa lepääkkään kuin silmä! ;D

   Poista
 8. Teillä on tosiaan pistetty tuulemaan, vitsit kuinka siellä kaikki jo rehottaa ja näyttää hyvältä! Kyllä todellakin silmä lepää tuota kasvimaata katsoessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, täytyy muistaa, että meidän sosiaalinen elämä onkin sitten ihan nollissa! Me ollaan vaan kaksin täällä ranchilla ja raadetaan. Ja tämä kesäloma tähän aikaan on ihan välttämättömyys. Jos emme saisi kesälomaamme näin alkukesästä, ei kasvimaanlaitto näissä mittasuhteissa työn ohella olisi mahdollista.

   Poista
 9. Olette saaneet hirveästi aikaiseksi! Kerppuja täytyy meilläkin alkaa keräämään talven varalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täytyy myöntää, että hyvä me!

   Kerppuja täytyisi tehdä vielä lisää ja hyödyntää nämä tuuliset ilmat.

   Poista
 10. Teillä on hurja vauhti päällä :)
  Tuo katajainen juoma kiinnostaa, se voisi tepsiä moneen vauvaan ja tuoda iloa elämään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauhti saatiin päälle, vaikka välillä tuntuikin siltä, että ei tästä mitään tule!

   Ilmoittelen sitten, tuliko katajaisesta iloliemestä sitä mitä pitikin. Vai tuliko siitä surulientä, ja viemärin avaajaa! =D

   Poista
 11. Vaivoista huolimatta näkyy kyllä ahkeroidun. Veikeät pikku tiput ja kanit! <3 Lämpö on ihanaa omalla tavallaan, mutta sadetta on todella ikävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun joka päivä vähän tekee, niin pikku hiljaa tulee valmista! =)

   Tiput ja puput tuovat eloa kevääseen!

   Eilen tuli lupaava sadekuuro, mutta se sitten kesti vain pari minuuttia. Ei paljon luontoa auttanut! =(

   Poista