maanantai 21. joulukuuta 2020

Kurpitsalaatikko ja paahdetut kurpitsan siemenet

 

Uuniin menossa kera voinokareiden!



En tehnyt tänä jouluna sitten kuitenkaan joululaatikoita itse. Beibe toi "saarioisten äitinä" meille valmiit laatikot tehtaanmyymälästä parin euron yhteishintaan. 

Mutta rosollin, waldorfinsalaatin ja sienisalaatin teen. Tuon waldorfin teen muuten lantusta, kuten joskus aiemminkin. Jos ohje kiinnostaa, sen löydät  täältä

Yhden jouluisen laatikon sitten kuitenkin tein. Nimittäin kurpitsalaatikon. Minulla on ollut koko syksyn kolme öljykurpitsaa kypsymässä keittiön ikkunalaudan alla. Nämä on niitä Leppämäkeläisiä sisustuselementtejä!😆

Kaksi olisi vielä jäljellä!


Kurpitsalaatikosta tulikin hyvää! Beibe sanoi sen maistuvan kurpitsapiiraalta ja se on kyllä totta. Siinä on aikas lailla samat aineet, kuin kurpitsapiiraan täytteessä. 

Mutta tuollaiset makeat laatikot sopivat muihin joulun makuihin. Ja sitä paitsi, kurpitsalaatikko on mielestäni hyvä  kotimainen vaihtoehto bataattilaatikolle. Vaikka sekin on herkullista!


Hyvältä näyttää ja maistuukin!


KURPITSALAATIKKO

  • n. 1,5 kg kurpitsaa puhdistettuna
  • 2 dl (kuohu)kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1/2 dl (kuusenkerkkä)siirappia
  • n. 1-2 tl suolaa
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl pomeranssinkuorta
  • 1/2 tl neilikkaa
  • 1/2 tl muskottia
  • voinokareita vuokien voiteluun ja laatikoiden päälle
  • korppujauhoja laatikoiden päälle

Kuori, puhdista ja kuutioi kurpitsa. Ota siemenet talteen ja paahda ne myöhemmin.
Voit käyttää ihan mitä kurpitsaa vain. Toisista tulee sakeampi sose, joten voit joutua lisäämään keitinvettä.
Keitä kurpitsakuutiot soseeksi noin desissä vettä. Tarkkaile, ettei kurpitsasose kuivu liikaa ja pala pohjaan. Sekoittele välillä ja voit joutua lisäämään vettä. Sose saa olla löysähköä. Keittoaika noin 20 min. 

Anna soseen jäähtyä ja lisää siihen kerma, siirappi, kananmunat ja mausteet. Maista ja mausta lisää, jos tarve vaatii.

Kaada sose voideltuihin vuokiin, ripottele päälle korppujauhoja ja laita vielä muutamia voinokareita.

Paista 175 asteessa noin tunti, kunnes laatikko on saanut hyvän värin pintaansa. Syö sellaisenaan tai lisukkeena. Mainio laatikko joulupöytään!


Kurpitsansiemeniä ei todellakaan kannata heittää menemään, vaan paahtaa ne uunissa tai pannulla. Maistuvat ihanasti hieman popcorneilta!





PAAHDETUT KURPITSANSIEMENET

  • n. 2 dl kurpitsansiemeniä
  • 1/2 dl öljyä
  • suolaa
mausteita maun mukaan, esim. cayennepippuria, chiliä, mustapippuria, jeeraa. Voit maustaa ihan vain suolallakin!

Puhdista siemenet kurpitsan rihmastosta ja huuhtele limaisuus pois vaikka lävikössä hieroen. Kaada siemenet kulhoon ja lisää öljy, sekä mausteet.

Kaada siemenet paistopellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 200 asteessa 15-20 minuuttia. Sekoittele siemeniä useaan otteeseen paahtamisen aikana. Varo, etteivät pala! 

Minä käytän paljon tälläisiä kestoleivinpapereita.
Nämä ovat ruokateollisuudesta paistouunien
viiraa, joka on poistettu käytöstä. Mutta 
kestoleivinpapria kyllä myydään ihan 
vähittäistavarakaupoissa.



Siemenet poksuvat uunissa ja se kuuluu asiaan. Voit paahtaa niitä myös paistinpannulla koko ajan sekoitellen.

Anna siementen jäähtyä. Tarjoile ihan minkä vaan kanssa lisukkeena. Tai napsi suoraan pellilltä, koska nämä ovat niin hyviä!

Tässä kurpitsalaatikkoa, pulled porkia ja 
paahdettuja kurpitsansiemeniä.





2 kommenttia:

  1. Jaaaah, tätä pitää ehkä testata.
    Appivanhemmat tulevat sopivasti syömään jo ennen joulua ja olin pohtinut mitä ihmettä tarjoaisin, ettei tarvitse itse syödä samaa sapuskaa useita päiviä.
    Joten kurpitsalaatikkoa ja jotain lihaa, vielä toistaiseksi tuntematon....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii hyvin kyllä possun kaveriksi. Ja mikseipä savukalan!

      Poista