tiistai 29. joulukuuta 2020

Pihvit Waldorfin tapaan

 

Näyttävät ihan jauhelihapihveiltä

Joulunpyhät ovat ohi ja moni miettii, että mitähän ihmettä lopuille jouluruuille oikein tekisi. No, minä sanon, että syökää ne! 

Monella vaan alkaa jo tökkimään jouluisten ruokien syöminen monen päivän jälkeen. Toisaalta, on se vähän käsittämätöntäkin, että miksi jouluruokia hankitaan/ostetaan/tehdään niin paljon, että niitä jää tähteeksi.

Yle uutisoi ,että yli puolet heittää jouluruokia roskiin. Hyi, mikä häpeä! Tämä on taas hyvä esimerkki siitä, että ihmiset puhuvat toista, mitä todellisuudessa tekevät. Arvostavat kotimaista ruokaa ja työtä... ja sitten heittävät monen ihmisen työt roskiin.

Maailmalla on havahduttu ruokahävikkiin. Viimeksi Kiina asetti voimaan ruokahävikin vastaisen lain. Viitisen vuotta sitten Ranska ssa kiellettiin supermarkettien ruokajäte. Olisikohan Suomessakin moisille laeille tarvetta? 

Äsh! Ei ollut taas tarkoitus paasata. Mutta ärsyttää kun on vuosikymmeniä elintarvieteollisuudessa kaikki joulunaluset iltavuorossa ryynännyt joululaatikoita muille. Ja sitten sinun työsi heitetään roskiin vain siksi, että on alkanut kyllästyttämään!




Olenkin ottanut yhdeksi sydämeni asiaksi ruokahävikin vastaisen taistelun! Olen julkaissut täällä blogissani muutamia jouluruuista tuunaamiani ruokaohjeita. Niitä ovat:


Helppo juustoinen rosollipaistos

Kuukuna kokkaa riisipuurosta lättyjä

Falafelit joululaatikoiden jämistä

Joulukinkun jämästä maukkaat paneroidut leikkeet

Helppo uuniperunantäyte joulun kalojen jämistä

Nyt tein itsekin maltillisia määriä jouluruokia, mutta Waldorfin salaattia meinasi jäädä. Samoin meillä oli vielä aatolta jääneitä keitettyjä perunoita. Perunoita keitettiin lähinnä Kuukunalle, jotta voisi ruskean soosin kanssa niitä syödä. Hänelle ei oikein jouluruuat uponneet.

Ruskea kastike jalostettiin pätkällä makkaraa jo aiemmin makkarakastikkeeksi, mikä syötiin keitetyn makaronin kanssa.


Rosolli ja waldorfi kyllä maistui makkara-
kastikkeenkin kanssa.


Mietin, että mitä ihmettä waldorfista voisi tehdä? Mutta sitten mietin, että se voisi sopia kasvispihvien raaka-aineeksi. Minulla oli pala savujuustoa jääkaapissa, joka oli jäänyt synttäreitteni juustopöydästä. Joten, tein salaatinjämästä kasvispihvejä juuston, vehnäjauhon ja kananmunan kanssa. Ja hyviä tuli! Syötiin pihvit punajuurisalaatin, kesäkurpitsapikkelssin ja paistettujen perunoiden kanssa. Niin tuli syötyä joululta jääneitä jämiä herkullisessa ateriassa.


PIHVIT WALDORFIN TAPAAN

  • 3-4 dl waldorfinsalaattia
  • 1 kananmuna
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 50 g juustoa raastettuna
  • öljyä ja/tai voita paistamiseen
Valuta salaatista ylimääräinen neste pois. Lisää salaatin joukkoon muut ainekset ja sekoita massa tasaiseksi. Paista runsaassa öljyssä/voissa miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi ja rapeiksi välillä käännellen. 

Kysyin Beibeltä, että teenkö salaattia aterialle.
Hän sanoi, ettei tarvitse. Ovathan pihvit 
salaatista tehdyt!


Minulla oli suunnitelmana tehdä jotain tämän tapaista myös rosollista. Mutta se pääsi harmittavasti loppumaan. Tai, eihän se mikään harmi ollut, vaan hyvä juttu. Pitää nyt vain odottaa ensi jouluun ja uusia rosolleja, jotta pääsen tuunaamaan!

8 kommenttia:

  1. Hienot tuunaukset. Meillä ei myöskään heitetä juurikaan mitään ruokaa roskiin. Meillä on muutenkin erilaiset jouluruuat joten laatikoista ei tarvitse tuunata mitään. Tosiaan punajuuri, homejuusto, jauheliha ja juustokermasta tehtyä laatikkoa tein mutta se meni samantien. Mukavia vuoden viimeisiä päiviä.

    VastaaPoista
  2. Punajuuresta saa hyviä laatikoita ja pataruokia. Uunijuureksissakin se on herkkua!

    Kivaa vuodenvaihdetta!

    VastaaPoista
  3. Meiltä ei onneksi mitään jäänyt. Olen koittanut ostaa aina vain sen verran mitä syödään, tai sitten syödä loppuun, jos on jotain jäänyt. Meillä on yleisesti ottaen aika vähän yleensäkin jouluruokia, lähinnä vain kinkkua sekä peruna- ja porkkanalaatikkoa. Muut ruoat oli sitten savukala ja perunamuussi. (Ja sitten on aina peruna-, punajuuri-, italian- ja nyt myös lounassalaatti. Niitä on yhä, pitää huolehtia että syödään ajoissa!)

    Oikeastaan sen vuoksi meillä ei ruokia nyt jäänyt, että annoin pojille mukaan osan ruoista, kun lähtivät koteihinsa aattona. Toisella pojalla on kämppis ja hän oli kuulemma kerralla vetäissyt kaikki, mitä mukana tuli! Hyvä niin. (Ja toisaalta harmi, kun poikaparka oli niin nälissään... ei ollut meinaan ihan pieni satsi se. Kun olisi hoksannut, olisi kämppis voinut tulla meille ihan hyvin syömään myös, mutta hän taisi nukkua koko päivän, koska oli yövuoroissa molempina öinä, sekä ennen että jälkeen aaton.) Toivottavasti meidän toinen poika söi ne sapuskat, mitä mukanaan vei.

    Ainoa, mitä tänä jouluna heitin vähän kompostiin, oli sekametelisopan jämät. Halusin sitä tehdä, mutta koska sitä ei syö muut kuin minä, sitä väkisinkin jäi aika paljon. Parina päivänä sitä joulun jälkeen vielä söin, mutta sitten ei kyllä enää mennyt. Harmitti sinänsä heittää sekin vähä pois... jatkossa täytynee jättää soppa tekemättä, koska sen kanssa käy näin.

    Sinä olet kyllä velho keksimään kaikkea jämäruokia!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiäkkö, joskus oikeen toivookin, että jäispä jämiä, että pääsis tuunaan! Harrastuksensa kullakin!😆

      Poista
    2. Apua! =D Mä oon niin mielikuvitukseton olento, että tuollanen tuunaaminen ja etenkin jonkun uuden kehittely on mulle vaikeaa.

      Mä taas aina koen jonkinlaista suurta tyydytystä siitä, kun joku loppuu, etenkin jos tilanne ennen sitä loppumista on joku jämä, oli se sitten shampoopullon jämä tai ruoan jämä. Kun saa sen pullon, purkin, rasian jne pois ja tyhjää tilaa tilalle, siinä on jotain niin ihanaa! Varmaan liittyy jotenkin tähän mun intohimoon tyhjentää kaappeja kaikkinensa.

      Varmaan ainoa, minkä en toivo loppuvan, on raha. Tyhjä tili ei anna tosiaankaan samanlaista tyydytystä kuin tyhjät kaapit! =D

      Poista
  4. Me todettiin jo vuosia sitten, ettei jouluna syödä sen enempää kuin arkenakaan, joten jouluruokamäärät pysyvät pieninä. Kalaa hamstrataan, mutta se laitetaan annospaloina pakkaseen, josta sitten graavataan ne, mitä halutaan ja loput menee joulun jälkeen normaaleihin ruokiin. Waldorf-pihvit kuulostaa aivan taivaallisilta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ruokaa on ihan turhaa haalia normaalia enempää, koska mahaan ei vaan mahdu!

      Poista
  5. Kiitos rieskareseptistä, meinaan kieli pitkällä olen katsellut ihmisten lanttulaatikkorieskojen kuvia instassa. :)

    Sydämellistä uutta vuotta teidän perheelle Marketta. <3

    VastaaPoista